NavMenu

Brnabić: Izvoz srpskih IKT usluga ove godine biće 2,7 mlrd EUR

Izvor: Beta Srijeda, 25.01.2023. 16:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / RAEng_Publications)Ilustracija
Izvoz domaćih usluga informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) će ove godine biti 2,7 mlrd EUR, ukazala je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, uz ocjenu da je Srbija danas međunarodno priznata kao zemlja inženjera, inovativnih i kreativnih ljudi.

- Zbog toga danas u Srbiji svoje proizvode i rješenja razvijaju neke od najpoznatijih kompanija na svijetu kao što su Microsoft, NCR, IBM, Cisco, Continental, GoDady, Schneider, ali i relativno nove, izuzetno uspješne kompanije kao što su Epic Games, Rivian ili Polygon - navela je Brnabićeva u autorskom tekstu za današnju Politiku, povodom 119 godina postojanja tog lista.

Premijerka je ocijenila da je Srbija dobro prepoznala svoje prednosti i razumjela promjene koje donosi digitalizacija društva, kao "četvrta industrijska revolucija", i da je to umnogome pomoglo zemlji da promijeni imidž i da počne da privlači tehnološki naprednije i sofisticiranije investicije.

- Srbija uspijeva da se izbori da bude u manjem krugu zemalja koje će u budućnosti kreirati nove trendove i tehnologije, budućnost čovječanstva i koncetrisati novostvoreno bogatstvo. Nismo još na tom nivou, ali smo na jako dobrom putu da budemo - kazala je Brnabić.

Prema njenim riječima, sada je došlo vrijeme da se razgovara o sledećoj tehnološkoj revoluciji koja se dešava razvojem vještačke inteligencije i biotehnologija, odnosno "pete industrijske revolucije".
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.