NavMenu

Istekle koncesije i planska dokumentacija - Trenutno je svako djelovanje u riječnim koritima u CG nelegalno

Izvor: Pobjeda Utorak, 17.01.2023. 07:50
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore)
U Crnoj Gori se trenutno ne obavlja nijedna regulacija riječnog korita i nije izdata nijedna dozvola odnosno koncesija za eksploataciju riječnih nanosa. U toku je priprema tehničke dokumentacije odnosno glavnih projekata izgradnje obaloutvrde za najugroženije lokacije na vodotocima na sjeveru Crne Gore, što predstavlja osnovni preduslov u pogledu zaštite od štetnog dejstva vode, kazala je Pobjedi direktorica Uprave za vodu (UZV) Vesna Bajović.

Moratorijum na eksploataciju riječnog materijala koji je Vlada, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, uvela prije šest godina, rezultat je, kako je navela Bajović, prestanka važenja koncesionih ugovora i planske dokumentacije za regulaciju vodotoka, ali i nezadovoljavajućeg stanja u ovoj oblasti. Odlučeno je da se obustave procedure za dodjelu koncesija, dok se ne stvore pretpostavke da se u ovoj oblasti uvede red.

Upitana da li regulacija riječnog korita istovremeno podrazumijeva i eksploataciju šljunka i pijeska, Bajović odgovara da to ne mora biti slučaj.

- Regulacija nužno ne zahtijeva i eksploataciju materijala iz korita, već predstavlja potrebu ujednačavanja režima protoka i nanosa na lokalitetu u cilju smanjenja rizika od poplava, blizina saobraćajnica i uspostavljanje ravnotežnog stanja sa susjednim riječnim dionicama bez opasnosti od erozionih procesa, na osnovu osnovnih načela uz korišćenje raspoloživih podloga i tehničke dokumentacije - objašnjava Bajović.

Zakon, kako navodi, predviđa da se za uređenje vodotoka koriste obaloutvrde, pregrade, pragovi, naperi i drugi objekti u riječnom koritu, namijenjeni njegovoj stabilizaciji i poboljšanju režima protoka, kao i vještačka riječna korita. Bajović je navela da se UZV aktivno bori protiv nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska napominjući da nijedno fizičko ni pravno lice u Crnoj Gori nema koncesiju niti njihovu saglasnost.

Upitana za situaciju na ostalim vodotocima u Crnoj Gori, Bajović je navela da su planirali sredstva za hitne interventne mjere na lokacijama gdje se formiraju riječni sprudovi i gdje erozija uništava priobalno zemljište.

- Kako na teritoriji Crne Gore ne postoji nijedna koncesija niti vodna saglasnost za eksploataciju riječnih nanosa, UZV je, naročito uvažavajući zaključak Vlade Crne Gore br. 04-5012/2 od 6. septembra 2022. godine, odlučila da 2022. godine ne sprovodi hitne interventne mjere, već da sredstva iz Programa korišćenja sredstava za poslove upravljanja vodama za 2022. godinu usmjeri na izradu projektne dokumentacije za pojedina ugrožena područja. Godišnjim programom su samo u 2022. godini izdvojena sredstva za finalizaciju projekata regulacije za sedam kritičnih lokacija, koji uz pronalaženje potrebnih finansijskih sredstava za njihovu realizaciju trebaju biti implementirani u skladu sa važećom zakonskom regulativom - kazala je Bajović.


Komentarišući navode iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje (RVCP) da su i državne institucije krive za trenutno stanje u ovoj oblasti jer zatvaraju oči na nelegalnu eksploataciju, zbog čega se ne zna da li će Primorje u sezoni imati dovoljno vode, Bajović poručuje da se vodama može upravljati jedino uz koordinisan i sinergisan pristup.

- Potrebno je obezbijediti uslove za adekvatno sprovođenje mjera i radnji, jer vodna djelatnost jeste djelatnost od opšteg interesa za Crnu Goru - kazala je Bajović dodajući da ih RVCP može posmatrati samo kao partnera i aktivnog sudionika u procesu upravljanja vodama, o čemu i govori više zajedničkih konstruktivnih sastanaka.

Napominje da je UZV krajem 2020. godine zaustavila projekat regulacije donjeg toka rijeke Morače dok se ne okonča istraživanje o posljedicama pada izdašnosti izvorišta "Bolje sestre" i otkrije šta je to prouzrokovalo.

- Takođe, za izvorište "Bolje sestre"" određene su zone sanitarne zaštite, dok je RVCP trenutno u postupku određivanja šire zone zaštite, s podsjetnikom da su sve obaveze, organičenja i zabrane proistekle iz Rješenja o određivanju zona sanitarne zaštite u nadležnosti korisnika vode sa izvorišta Bolje sestre - zaključuje Bajović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.