NavMenu

Raspisan 3 mil EUR vrijedan tender za projektovanje i izgradnju ski staza na Hajli

Izvor: eKapija Srijeda, 28.12.2022. 05:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Biserka Stojanovic/shutterstock.com)Ilustracija
Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izradu projektne dokumentacije i izgradnju skijaških staza u Ski centru Hajla u Rožajama.

Za ovaj posao opredijeljeno je 2,5 mil EUR bez, odnosno nešto preko 3 mil EUR sa uračunatim PDV-om.

Ponude se dostavljaju do 31. januara 2023. do 10 sati.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, planirana je izgradnja ski staza u udžini od cca 9 kilometara, a tehničkom dokumentacijom treba predvidjeti otvaranje staza u neprohodnim djelovima, u skladu sa prirodnim odlikama terena i sa ekološkim zahtjevima. Potrebno je eliminisati opasne djelove u uska grla na ski stazi, protiverozivno uređenje, kao i usaglašavanje skijaških staza sa platoima polazne i izlazne staze žičare, tako da čine jednu cjelinu.

Minimalna širina staze treba da bude 30 metara, osim u djelovima gdje je zbog morfologije terena to nemoguće izvesti. Maksimalni bočni nagibi ne treba da budu veći od pet do sedam odsto, osim na mjestima gdje zbog morfologije terena nije moguće ispoštovati traženi zahtjev.

Takođe, portebno je projektovati i izgraditi najmanje jednu skijašku stazu koja je po pravilniku o bližim uslovima za klasifikaciju, obilježavanje i sigurnost ski staza, klasivikovana kao laka staza, s tim da najveći podužni pad ne bude veći od 15%, a poprečni 5%.

Potrebno je sagledati i morfologiju terena i predvidjeti kanale za odvod i drenažu voda. U posebnom prilogu projekta dati protokol trase sa koordinatama početka i kraja trase ski staze, karakterističnim prelomima trase, početka i kraja krivina i slično. Prilikom projektovanja treba voditi računo i o izloženosti staza vjetrovima, a posebno na mjestima gdje nema šumskog pojasa predvidjeti kao zaštitu od vjetra i snijega ugradnju vjetroustava.

Staze treba projektovati tako da moraju imati postavljene markacije i oznake, ugrađenu opremu ski staza, zaštitni pojas sa obje strane staze. Površine staza moraju biti pokrivene travom i poravnate, osim površina koje su posebno uređene radi usporavanja i sigurnog zaustavljanja skijaša.

Izvođač radova dužan je i da isporuči svu neophodnu signalizaciju, zaštitnu i sigurnosnu opremu.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.