NavMenu

Eskobar: Podržavamo "Otvoreni Balkan" ako su sve zemlje ZB punopravni članovi

Izvor: Vijesti Srijeda, 14.12.2022. 09:04
Komentari
Podeli
Gabrijel Eskobar (Foto: YouTube.com/Dnevnik/Printscreen)Gabrijel Eskobar
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kazao je da je njegova pozicija u odnosu na "Otvoreni Balkan" vrlo jasna.

- Mi podržavamo sve regionalne ekonomske integracione inicijative pod dva uslova. Prvi je da zbližavaju sa Evropom i da nisu u sukobu sa bilo kakvim od vaših evropskih obaveza pod Berlinskim procesom ili bilo kojim drugim procesom koji vodi Evropa. A drugo, da sve zemlje Zapadnog Balkana mogu da se pridruže kao punopravni članovi - kazao je u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu (RSE).

Do sada se, kako je kazao, "Otvoreni Balkan" kvalifikuje pod oba ova kriterijuma.

- U slučaju da ne ispuni bilo koji od ovih uslova, mi ćemo apsolutno povući svoju podršku Otvorenom Balkanu - ocijenio je.

Na pitanje da li misli da ova inicijativa može da doprinise stabilnosti u Crnoj Gori s obzirom da u parlamentu nema podrške za ovo pitanje, Eskobar odgovara odrično.

- Ne, ne mislim. Jer… Da budemo jasni, inicijativa "Otvoreni Balkan" koristi postojeći trend regionalne integracije - kazao je.

Dodaje i da je Kovid ubrzao ovaj trend integracije u regionu jer ljudi nisu mogli da putuju avionima, putovali su automobilima, i više su putovali automobilima u regionu.


- Mogli ste da vidite ljude iz Srbije kako putuju na obalu u Albaniji. Mogli ste da vidite albanskog biznismena koji više poslovao u Beogradu, išao je tamo da se vakciniše. Vidjeli ste veoma važne energetske i transportne veze između Sjeverne Makedonije i ostatka regije. Tako da se to već dešava. Pitanje je kako to stvara momenat za ukidanje barijera za slobodnu trgovinu? I zato, bilo da se radi o Berlinu, Otvorenom Balkanu, Cefta-i, RCC ili zajedničkom regionalnom tržištu, mi sve to podržavamo - naglasio je on.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.