NavMenu

Mijenjaju se urbanistički planovi Spomen park Kruševac i Pobrežje u Podgorici

Izvor: eKapija Petak, 21.10.2022. 07:43
Komentari
Podeli
(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Vlada Crne Gore donijela je na poslednjoj sjednici odluku o izmjenama i dipunama Detaljnog urbanističkog plana Spomen park Kruševac - zone A i E u Podgorici.

Kako je saopšteno, cilj promjena plana je preispitivanje saobraćajnog rješenja na dijelu parcela koje su namijenjene izgradnji diplomatsko-rezidencijalnih objekata za potrebe Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

- Koncept je zamišljen kao interakcija okruženja i arhitekture objekata, koja će svojim kvalitetom i autentičnošću oplemeniti ovaj prostor. Novo rješenje daje autonomnost diplomatsko-rezidencijalnim objektima i otvara mogućnost rješavanja kolsko-pješačkih tokova unutar parcele - pojašnjeno je.

Donijeta je i o odluka o izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana Pobrežje - zona G, takođe u Podgorici, kao i odluka o određivanju rukovodioca izrade izmjena i dopuna DUP-a i visini naknade za rukovodioca i stručni tim.

Programskim zadatkom je predviđeno da se obezbijede planski preduslovi za uređenje i izgradnju kroz sveobuhvatno i racionalno sagledavanje značaja lokacije i utvrđivanje optimalnog opsega izgradnje, a na osnovu planskih opredjeljenja, smjernica i kriterijuma sadržanih u planskoj dokumentaciji višeg reda.


- Poseban akcenat će biti stavljen na osmišljavanje i organizaciju javnih prostora, tako da budući sadržaji budu neodvojiv dio sistema javnih prostora Glavnog grada, sa što većim udjelom uređenih zelenih površina i jednostavnim i neusiljenim vezama sa tokovima pješačkog i kolskog saobraćaja - saopštili su.



Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.