NavMenu

Izgradnja gasovoda kroz Crnu Goru koštaće 207 mil EUR - Država razmatra da projekat gasifikacije ponudi kroz koncesiju

Izvor: Pobjeda Ponedjeljak, 21.03.2022. 10:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ssuaphotos/shutterstock.com)Ilustracija
Iako je prethodna vlada u junu 2017. godine donijela Master plan razvoja gasnog transportnog sistema, Crna Gora još nema ni metra gasovoda i ne zna se kad će ga imati. U Vladi, odnosno Ministarstvu kapitalnih investicija još ne znaju kada bi gradnja Jadransko-jonskog gasovoda (IAP), kao dio kraka Transjadranskog gasovoda (TAP) kroz Crnu Goru, trebalo da počne i kada bi gasovod bio završen.

- Finansiranje gasovoda kroz Crnu Goru nije dogovoreno. Posljednja projekcija WBIF konsultanta predviđa da on bude dug 94 kilometra, a troškovi izgradnje oko 207 mil EUR. To su velika sredstva, tako da razmišljamo da projekat gasifikacije ponudimo u formi koncesije - kazali su Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Trasa je u prvobitnoj varijanti bila dugačka 92 kilometra i koštalo bi 100 mil EUR. Iz Ministarstva kapitalnih investicija su lani redakciji Pobjede saopštili da je, međutim, zbog spora sa opštinama Kotor, Herceg Novi i Tivat ova trasa stavljena van snage i usaglašena druga.

Trans-jadranski gasovod je u punoj operativnoj funkciji od 2020. godine i snabdijeva Grčku i Italiju.

- Najbliža tačka Crnoj Gori je albanski grad Fier, 150 km od naše granice. Jadransko-jonski gasovod je regionalni projekat za koji su zainteresovane i Albanija, BiH i Hrvatska. Dinamika izgradnje ovog gasovoda i prve isporuke gasa su dio duže procedure koja treba da obuhvati zajedničko djelovanje svih zainteresovanih strana - rekli su iz Ministarstva.

Jadransko-jonski gasovod je krak Transjadranskog gasovoda (TAP), koji je dio Transanadolijskog gasovoda (TANAP) i za njega je planirano da transportuje gas iz Turske preko Grčke i Albanije u Italiju. Transanadolijski gasovod (TANAP) doprema prirodni gas iz Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope i počeo je da radi 2018. godine.

- Prečnik i pritisak gasovoda kroz Crnu Goru nijesu još definisani, jer za to treba imati riješeno pitanje energetskih objekata i potrošnju. Preliminarne studije pokazuju da ćemo imati dva energetska objekta ukupne instalisane snage 200 MW, čija je okvirna godišnja potrošnja 25 miliona kubika gasa - rekli su iz Ministarstva i dodali da u Elektroprivredi rade gasnu studiju kojom obuhvataju ta dva energetska objekta. Navode da je urađen idejni projekat gasovoda, koji je vezan za opštine Bar, Budva, Kotor i Herceg Novi.
Resurs

- Osnovna prednost gasovoda je resurs za proizvodnju jeftine električne energije.

A sa tim u vezi i zelena tranzicija u energetici, prema kojoj je do 2050. godine prirodni gas definisan kao dozvoljeno gorivo za elektrane - rekli su iz Ministarstva.

Oni su poručili da bi izgradnjom gasne infrastrukture bili stvoreni preduslovi za plasman iz naših eventualnih nalazišta, koja su trenutno u fazi istraživanja.


Iz Ministarstva kapitalnih investicija su podsjetili da je Crna Gora dala načelnu saglasnost za osnivanje zajedničke regionalne kompanije vezane za projekat Jadransko-jonskog gasovoda (IAP) i da imaju nezvanične informacije da će biti formirana do kraja ove godine.

Hrvatski Jutarnji list je početkom februara objavio da će gradnju Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) voditi projektna kompanija sa sjedištem u Splitu, a njeni dioničari će biti iz četiri zemlje kroz koje gasovod prolazi i pozvao se na informacije iz firme Plinacro, koja je nosilac projekta IAP-a za Hrvatsku. Naveo je da je Plinacro izradio prijedlog ugovora o osnivanju društva koje će, uz Plinacro, činiti Montenegro bonus iz Crne Gore, Albgaz iz Albanije i BH-Gas iz BiH.

- Usljed pandemije, te drugih tržišnih okolnosti došlo je do pomaka u osnivanju, ali svakako se nadamo da će društvo IAP biti osnovano u što skorijem roku - rekli su nedavno iz firme Plinacro hrvatskom listu.

Ranije je saopšteno da je kroz zajedničku saradnju sa Ministarstvom za infrastrukturu i energetiku Albanije pripremljena aplikacija za izradu glavnog projekta Jonsko-jadranskog gasovoda za Crnu Goru i Albaniju i njome je aplicirano za grant u okviru XV poziva WBIF-a za dodjelu granta za tehničku pomoć. Grant od 2,5 mil EUR odobren je samo za izradu idejnog projekta.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.