NavMenu

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu razvija alat za rano otkrivanje kancera debelog crijeva

Izvor: Novosti/Tanjug Utorak, 11.01.2022. 16:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)Ilustracija
Naučnici Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu razvijaju biosenzor za rano otkrivanje kancera debelog crijeva i rektuma, drugog najčešćeg zloćudnog tumora u obolijevanju i smrtnosti, a projekat započet prije godinu dana ulazi u drugu, eksperimentalnu fazu.

U timu naučnika, koje predvodi dr Aleksandra Nikolić, je i studentkinja završne godine molekularne biologije i fiziologije Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Katarina Pavlović, koja za Tan‌jug kaže da je projekat započet prije godinu dana uskoro ulazi u drugu eksperimentalnu fazu.

Kako navodi, pri kraju je prva, bioinformatička faza u kojoj se, objašnjava mlada naučnica, istražuje da li regulatorni genski elementi, segmenti molekula DNK, mogu da osjete malignitet na nivou molekula i da li imaju predispoziciju za pravljenje senzora.

- Druga faza je eksperimentalna, u toj fazi se naučna predviđanja testiraju i razvija se senzor - kaže Katarina, kojoj je prošle godine dodijeljena Svetosavska nagrada za naučno-istraživačke radove o primjeni savremenih tehnologija u biomedicini.

Ističe da informacione tehnologije imaju veliku primjenu u biologiji i biomedicini, a da se bioinformatika razvija kao oblast koja bi trebalo da doprinese razvijanju dijagnostičkih metoda za rano otkrivanje kancera i drugih bolesti, ali i ljekova.

Katarina je i dobitnica priznanje "Žene u inženjerstvu" za rad o primjeni "nadgledanog mašinskog učenja u predviđanju tipa fizičke aktivnosti na osnovu podataka o ubrzanju".

To bi, kako je objasnila, moglo da se primijeni u medicini kao aplikacija za mobilne telefone koja bi "procjenjivala" fizičku aktivnost pacijenata i značajno skraćivala njihovo bolničko liječenje.

- Svi imamo telefone koji mjere broj koraka i ubrzanje, a na osnovu podataka o ubrzanju određuju se kategorije, hod, trčanje ili sjedenje. Svi mi hodamo različitom brzinom, a to je važno da se procijeni, jer onda pacijent ne mora da ostane u bolnici tokom čitavog oporavka da bi ga ljekari nadgledali, već može da bude kod kuće, a da ljekari dobijaju informacije o tome koliko se kreće, da li osjeća napor prilikom aktivnosti - objašnjava Katarina.

Dodaje da je riječ o novoj oblasti, tzv. digitalnoj fenotipiji koja se bavi ne samo predviđanjem fizičke aktivnosti već cjelokupnog mentalnog i fizičkog stanja pacijenta na osnovu različitih podataka koji se mogu dobiti putem raznih platformi za mobilne telefone.

Katarina kaže da po završetku studija planira da doktorira iz oblasti koje povezuju informatiku i biologiju, a konkurisala je na nekoliko američkih univerziteta koji, kako navodi, među prvima u svijetu inkorporiraju nove tehnologije u biomedicini. Međutim, ne isključuje mogućnost da ostane i nastavi školovanje u Srbiji.

Ona je i volonter na Agronomskom fakultetu u Čačku, na istraživanjima koja vodi profesor Milan Nikolić, a koja se odnose na sintezu i karakterizaciju materijala za izolaciju enzima koji su bitna jedinjenja za mnoge reakcije u organizmima, a koje je teško izdvojiti kada se nalaze u tečnim rastvorima, a da ne izgube svoju funkciju.

Tim Agronomskog fakulteta istražuje višeslojne materijale koji na specifičan način prikupljaju enzime i omogućavaju da se lakše izdvoje.

- To bi olakšavalo naučne eksperimente, a slična logika se primjenjuje i u farmakologiji, navodi Katarina.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.