NavMenu

Apple prva kompanija u svijetu koja vrijedi 3 biliona dolara

Izvor: Tanjug Utorak, 04.01.2022. 08:26
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Matcuz)
Apple (Epl) je postao prva svjetska kompanija s tržišnom kapitalizacijom od 3 biliona dolara, javlja CNN.

Američki proizvođač ajfona je u ponedeljak dostigao ovu magičnu granicu, kada su njegove akcije nakratko porasle za oko 3% na novi rekord svih vremena od 182,88 USD, premašivši nivo od 182,85 USD po akciji koji je bio potreban da dostigne kapitalizaciju od 3.000 mlrd USD. Akcije Epla su se kasnije povukle sa tog nivoa.

Tržišna vrijednost Epla je prvi put prešla prag od 1.000 mlrd USD u avgustu 2018, da bi u avgustu 2020. prekoračila dva biliona dolara.

Akcije Epla su prošle godine porasle za skoro 35%. Kompanija je zabilježila lani rast potražnje za novim modelom ajfon 13 i drugim starijim modelima, kao i uslugama pretplate na Apple Music, Apple TV+, popularni App Store, itd.

Prodaja je porasla za skoro 30% na više od 83 mlrd USD tokom Eplovog jesenjeg kvartala, koji je završen u septembru. Kompanija takođe raspolaže ogromnim gotovinskim sredstvima u iznosu od 191 mlrd USD.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.