NavMenu

Za subvencije za pola godine isplaćeno 27 mil EUR

Izvor: Mina Srijeda, 29.12.2021. 10:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Kevin Schneider)Ilustracija
Vlada je kroz program subvencionisanja zarada za prvu polovinu ove godine opredijelila 27 mil EUR za 97,36 hiljada zaposlenih, kao odgovor na 21,29 hiljada zahtjeva koje su podnijeli privrednici i kompanije.

Prema Vladinom dokumentu, u prvih šest mjeseci je podneseno 23,93 hiljade zahtjeva za dodjelu subvencija, od čega je odobreno 89 odsto, pišu Dnevne novine.

Odbijeno je 2,63 hiljade zahtjeva, među kojima su i ponovljene prijave istih privrednih subjekata.

Kao najčešći razlog odbijanja navodi se neispunjavanje osnovnih uslova za učešće u programu. Kad je riječ o odobrenim zahtjevima, na osnovu njih su isplaćene zarade za 97,36 hiljada zaposlenih, čija je ukupna vrijednost dostigla 27,24 mil EUR.

- Najveći dio dodijeljene podrške bio usmjeren na ugrožene djelatnosti, među kojima su i hoteli, restorani i ugostiteljski objekti, te javni prevoz putnika. U drugom kvartalu, shodno izmijenjenoj metodologiji, obuhvaćene su sve djelatnosti koji su zabilježile značajan pad prihoda tokom prošle godine - navodi se u informaciji.

Od ukupne podrške 90% usmjereno je na ugrožene djelatnosti, dok je preostalih deset odsto dodijeljeno za zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu i u karantinu, odnosno izolaciji, kao i za novo zapošljavanje.

Vlada je u januaru donijela nove tromjesečne mjere, odnosno četvrti paket podrške privredi i građanima kako bi se smanjile negativne posljedice epidemije koronavirusa.

Pomoć je bila namijenjena i građanima i privredi, kako bi se održao nivo zaposlenosti, likvidnosti, poljoprivredne proizvodnje, zatim povećao broj turista i dala podrška ranjivim kategorijama.

Mjere su podrazumijevale tri kategorije subvencija za zarade zaposlenima, i to onih u ugroženim djelatnostima, u karantinu ili izolaciji i na plaćenom odsustvu.

Za tri mjeseca, privrednici su podnijeli 16,79 hiljada zahtjeva, od čega je odobreno njih 88,28 odsto, a odbijeno 1,97 hiljada zahtjeva.

Isplaćene su zarade za 60,72 hiljade zaposlenih, u vrijednosti 19,64 mil EUR, od čega se više od 83% odnosilo na radnike u ugroženim djelatnostima, a za novozaposlene od dva do pet odsto sredstava.

Treba napomenuti i da se u dokumentu navodi procjena kako je direktan i indirektan fiskalni uticaj tih mjera navodno iznosio oko 163,4 mil EUR.

Vlada je tri mjeseca kasnije donijela novi set mjera, peti paket za period od aprila do kraja godine, čija su najznačajnija stavka krediti Investiciono-razvojnog fonda i crnogorskih banaka namijenjeni privredi.

Limit državne pomoći povećan je sa dotadašnjih 800.000 EUR na čak 1,2 miliona za jednu kompaniju. Program subvencija odnosio se na iste kategorije, uključujući naknade za nove zaposlene.

Od aprila do juna predato je 7,14 hiljada zahtjeva za subvencije, od čega je odobreno 90,67%, a odbijeno 666. Sredstva isplaćene tokom ova tri mjeseca iznosila su 7,6 mil EUR, a odnosila su se na zarade 36,64 hiljade zaposlenih.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.