NavMenu

U planu sanaciono-konzervatorski radovi na zgradi Dvorca kralja Nikole u Baru - Opština opredijelila 75.000 EUR

Izvor: eKapija Utorak, 07.09.2021. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Randajad23)
Opština Bar izdvojila je 75.000 EUR za hitnu sanaciju krova zavičajnog muzeja - Dvorca kralja Nikole, a ostatak sredstava, kako je saopšteno, očekuje se od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Sporazum o dodjeli sredstava potpisali su predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i direktor JP Kulturni Centar Erol Marunović.

- Opština je prepoznala važnost i urgentnost otpočinjanja sanacije dvorca te je, kako bi što prije otpočeli radovi, dio sredstava opredijeljen za programske aktivnosti Barskog Ljetopisa, usmjerila za ovu namjenu, kako bi sanacija bila završena već do kraja godine - saopšteno je na opštinskom sajtu.

Kako je navedeno, Opština je, istovremeno, ponovila prijavu za dodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara kod Ministarstva provjete, nauke, kulture i sporta za projekat sanaciono-konzervatorskih radova na zgradi Dvorca kralja Nikole u Baru. Ukupna vrijednost radova iznosi nešto preko 290.000 EUR, dok je predviđeni rok za završetak sanacije objekta decembar 2021. godine.

- Podsjećamo da je prilikom svoje zvanične posjete Opštini Bar u junu ove godine, predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić zajedno sa predsjednikom Opštine Dušanom Raičevićem, obišao objekat muzeja - Dvorac kralja Nikole, i tom prilikom kazao da će Vlada opredijeliti svojim budžetom sredstva za radove na sanaciji Dvorca. Kako je lokalna uprava već usmjerila sopstvena sredstva za sanaciju, vjerujemo da i Uprava za zaštitu kulturnih dobara razumije značaj i neophodnost ovog projekta Opštine te da će ubrzati sve neophodne procedure kako bi se sanacija Dvorca uspješno dovršila u predviđenom roku - navodi se u saopštenju.

Sanaciono-konzervatorski radovi na Dvorcu podrazumijevaju dugoročno očuvanje objekta, kako njegove spoljašnjosti tako i unutrašnjosti, te obezbjeđivanje kvalitetnog i adekvatnog čuvanja eksponata u muzeju te veću reprezentativnost ovog objekta kao atraktivne turističke lokacije.

- U okviru radova planirana je sanacija krova na Dvorcu, hidro i termo izolacija, rekonstrukcija fasade objekta, zamijena stolarije i bravarije, kako spoljašnje tako i unutrašnje, što će Dvorcu dati potpuno novo i svježe ruho - zaključuju iz Opštine Bar.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.