NavMenu

Volkswagen razvio električni traktor namijenjen afričkim poljoprivrednicima

Izvor: Agroklub Ponedjeljak, 30.08.2021. 14:28
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Twitter / Herbert Diess)
Volkswagen-ova ekspozitura u Africi počela je testiranje pilot serije električnih traktora u provinciji Bugesera, u istočnoj Ruandi čije se gazdinstvo zasniva na vrlo slabo mehanizovanoj poljoprivredi koja istovremeno zapošljava oko 90% stanovništva.

Upravo ta činjenica, a kako bi prehranili stanovništvo koje iz godine u godinu rapidno raste, podstakla je ovog njemačkog proizvođača automobila da konstruiše traktor koji je dio projekta Gen.Farm. Razvijen je po principima održive ekološke poljoprivrede bez CO2, u saradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ GmbH) i Univerzitetom u Ruandi, navodi farmer.pl.

Opremljen je elektromotorom od 20 kW i litijum-jonskom baterijom od 32 kWh koju će u kasnijoj fazi zamijeniti jeftinija i izdržljivija litijum-gvožđe-fosforna baterija. Težina cijele mašine je oko 2.200 kilograma, a međuosovinski razmak 192 centimetara. Baterija mu je postavljena iznad elektromotora, lako se zamjenjuje, a puni se solarno.

- U mnogim regijama Afrike poljoprivredna proizvodnja ograničena, jer poljoprivrednici gotovo ne koriste mašine. Međutim, to nije zbog dostupnosti tehničke opreme, već zbog nedostatka pristupačnih goriva. Ali, ono čega u ovim regijama ima dovoljno je sunce - objasnio je Peter Vouda, koordinator dizajna u inovacionom centru Volkswagen-a, zbog čega su se odlučili na ovu vrstu punjenja.

Prototip električnog traktora prvi je testirao predsjednik uprave Volkswagen Auto Group, Herbert Dis koji je nakon uspješnog oranja odobrio dalju proizvodnju.


Inače, ova pilot serija dio je velikog projekta "Shared interest in the countryside" (Zajednički interes na selu), koji ova njemačka kompanija sprovodi zajedno sa Studijom za istraživanje i dizajn - AMO.

Neće se prodavati pojedincima

Prošle godine su u muzeju Solomon R Guggenheim u Njujorku održali predstavljanje projekta. Prikazane su projekcije kako ove dvije kompanije vide buduće selo u Africi, a ispred muzeja postavili su izložbeni primjerak ovoga traktora.

- Namijenjen je povećanju produktivnosti malih poljoprivrednih proizvođača - rekao je tom prilikom za dezeen direktor AMO-a Rem Koolhaas dodavši kako se vozilo neće prodavati pojedincima, već selu koje će ga onda iznajmljivati poljoprivrednicima.

Još se ne zna tačno kada će traktor krenuti u serijsku proizvodnju, ali je izvjesno da se neće prodavati pod markom Volkswagen.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.