NavMenu

IFF Green Edition Porto Montenegro 23. i 24. jula, u fokusu održiva moda

Izvor: mnemagazin.me Petak, 18.06.2021. 15:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Volha Flaxeco)Ilustracija
IFF Green Edition Porto Montenegro 2021. održaće se 23. i 24. jula na lokaciji Jetty 2, uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Prve večeri posjetiocima će se predstaviti kompanija Lisca i crnogorska kreatorka Maja Pavićević, dok će duge večeri nove kolekcije prikazati modna kuća AKKA dizajnerke Aleksandre Džaković i Ronald van der Kemp.

Ovo idzanje biće posvećeno održivoj modi, saopštila je na današnjoj konferenciji za novinare vlasnica modne agencije Fabrika Vesna Mandić predstavljajući, u svojstvu organizatora, program.

- Nakon godinu pauze i nade da će ovogodišnji IFF biti u onoj formi u kojoj je bio 2018. i 2019, nažalost, ne možemo se vratiti svemu tome, ali, veoma smo srećni da ćemo, ipak, uspjeti da nastavimo ovaj trend u novom izdanju, prilagođenom situaciji. Ove godine će to biti specijalno izdanje, iz razloga što će u okviru glavnog programa IFF-a biti prikazane kolekcije održive mode - kazala je Mandić.

S obzirom na to da su u doba korone, koja je posebno izinicirala tu borbu za očuvanje planete i taj dio održivosti koji je u velikoj mjeri zahvatio modnu industriju koja se time aktivno bavila i prije korone, svi najveći modni događaji, bili online ili fizički su na direktan ili indirektan način bili posvećeni održivosti, organizatori su odlučili da ove godine prikažu održive kolekcije.

Senior PR and Marketing Manager Porto Montenegra Danilo Kalezić kazao je da im je vrlo značajno što je Fabrika izašla s idejom da događaj bude održiv i sa četiri autora koji potpuno rezoniraju s onim što Porto Montenegro jeste.

- Izuzetno nam je drago što šaljemo divnu poruku. Mi iz Porto Montenegra i Fabrike dugo smo pričali o njoj, tako da zaista kao dvije velike kuće, uključujući Regent kao naš dio porodice, pokažemo da možemo više, da možemo bolje, da ne radimo događaje kako bismo se okupili, bili lijepi, aplaudirali, nego da pošaljemo jednu jaku "zelenu" poruku. Mi smo ove godine orijentisani da sve događaje radimo na otvorenom i u skladu sa epidemiološkim mjerama i dodatno da pošaljemo poruku osvještenosti i zajedničku angažovanost kako i šta raditi dalje kada su u pitanju turizam, moda, događaji i zajednički napor da idemo dalje - rekao je Kalezić.

Elena Ljiljanić, PR & Marketing Manager hotela Regent Porto Montenegro istakla je da je ovaj događaj suštinski dokaz uspjeha.

- Ove dvije večeri neće biti samo modne, već one suštinski podržavaju dvije važne vizije Crne Gore kao turističke destinacije, Crne Gore kao kvalitetne, luksuzne i sigurne turističke destinacije i Crne Gore kao ekološke zemlje - kazala je Ljiljanić.

Šefica Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa, istakla je da je tu da pokaže da EU ne predstavlja samo politiku, otvaranje i zatvaranje poglavlja i konferencije na visokom nivou, već podršku kreatorima, inovatorima i modi, posebno kada je riječ o "zelenoj, etičkoj i održivoj modi".

- Kao što znate, Evropska unija je globalni pionir u zaštiti životne sredine i borbi protiv klimatskih promjena, kao i u održivom razvoju i ulaganju u zelenu i cirkularnu ekonomiju. Zato smo i pokrenuli sveobuhvatni Evropski zeleni dogovor i Zelenu agendu za Zapadni Balkan. Osim toga, pandemija koronavirusa pokazala nam je da moramo da izgradimo zelenije i pravednije društvo - istakla je Popa.

To, takođe, dodala je ona, podrazumijeva promjenu modne i tekstilne industrije, koja svake godine proizvodi ogromne količine otpada.

- Zbog toga treba slaviti dizajnere održive mode. Oni govore "ne" brzoj modi i pokušavaju da stvore bolju, zeleniju i pravedniju modnu industriju - rekla je Popa, dodavši da je Evropska Unija u Crnoj Gori sa zadovoljstvom podržala ovaj festival, koji povezuje evropske i crnogorske dizajnere održive mode.

Crnogorska dizajnerka Aleksandra Džaković rekla je da je njena specijalnost arhitektura, ali da je željela da prikaže nešto što je održivo i da se nada da ovo neće biti više samo trend već normalna stvar, "kao što je bila organska hrana".
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.