NavMenu

U okviru projekta "Flood and fire" osniva se regionalni komunikacioni centar za upravljanje nepogodama - Nova vozila i oprema za službe za zaštitu i spasavanje

Izvor: eKapija Srijeda, 16.06.2021. 09:56
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
U okviru projekta Flood and fire u hercegnovskoj Službi zaštite biće oformljen zajednički komunikacioni centar za upravljanje nepogodama. To je saopšteno na predstavljanju projekta u Herceg Novom, na kojem je Opština Herceg Novi vodeći, a ostali partneri su Grad Trebinje, Opština Konavle, Opština Ravno i Institut za razvoj i napredak Hercegovine.

Projekat je odobren je u okviru poziva IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Uz Centar, biće obezbijeđena vozila i oprema. Prema riječima predsjednika Skupštine Ivana Otovića kroz projekat će biti unaprijeđena saradnja između Službi za zaštitu i spasavanje.

- Projekat je izuzetno značajan za našu prekograničnu regiju i uz unaprijeđenje saradnje biće nabavljena specijalizovana vozila za službe zaštite i spašavanja i dron. Ovo je samo jedan od projekata koji je Opština Herceg Novi dobila u prethodne dvije godine i možemo se pohvaliti da smo među najuspješnijim opštinama, ne samo u Crnoj Gori nego i regionu - kazao je Otović.

Komunikacioni centar će uvezati sve tri opštine Trebinje, Konavle i Herceg Novi, kazao je Aleksandra Škobalj iz Službe zaštite i spasavanja:

- Cilj projekta je da se opštine povežu, kako bi se na adekvatan način reagovalo. Opština Herceg Novi dobija vatrogasno vozilo, malo vozilo za šumske požare, čamac, vatrogasna spasilačka odijela i motorne pumpe za poplave. U okviru projekta biće organizovane i obuke u saradnji sa opštinama - kazao je Škobalj.

Srđan Asanović iz Instituta za progres razvoja Hercegovine kazao je da će sve opštine na koje se projekat odnosi su geografski povezane i imaju iste probleme.

- Projekat je osvojen u trilateralnom pozivu i to partnerima daje jaku referenciju da realizuju projekte i u budućnosti povlačimo što više sredstava iz Evropskih fondova. Ovim projektom rješavamo preventivno djelovanje usled elementarnih nepogoda, pogotovo požara i jačamo lokalne institucije - kazao je Asanović.

Nataša Tučić iz projektnog tima Trebinja kazala je da je cilj zaštititi životnu sredninu na još bolji i efikasniji način.

- Budžet Trebinja je oko 370.000 EUR i ovo je za nas vrlo značajan projekat. Dobićemo značajnu količinu opreme, vozila, dron kao i aparate za rano dojavljivanje i praćenje situacije na terenu - kazala je Tučić.

Perica Pušić iz opštine Konavle kazao je da su vatrogasci središnja služba sigurnosti na lokalnom nivou za sve vrste intervencija:

- Mi ćemo kroz ovaj projekat dobiti novu opremu koja će im služiti da podignu nivo spremnostiu i efikasnost. Dobićemo šumsko navalno vozilo, komplete vatrogasne opreme, jedno manje vozilo za intervencije na manje pristupšačnom terenui dron. Važno je da se uspostavi i jedna kvalitetna komunikacija između službi jer određene katastrofe mogu biti zajednički problem i jako je važno da postoji komunikacija i model kordinacije kako bi se zajednički regaovalo dodao je Pušić.

Implementacija projekta započela je 15. avgusta 2020. godine i traje dvije godine, do 14. avgusta 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1,85 mil EUR, od čega je kofinansiranje Evropske unije oko 1,5 miliona, odnosno 85%.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.