NavMenu

Ekonomski oporavak i turistička sezona zavisiće od brzine imunizacije - Uticaj krize i visoki nivo duga uslovljavaju opreznu fiskalnu politiku

Izvor: Mina Utorak, 04.05.2021. 08:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Turistička sezona u Crnoj Gori će u velikoj mjeri zavisiti ne samo od toga kada će pandemija biti obuzdana, već i od brzine imunizacije, ocijenili su iz Svjetske banke (SB).

- Međutim, ohrabrujuće je da neka od glavnih tržišta turista za Crnu Goru, kao što je Srbija, ubrzano napreduju sa imunizacijom - navodi se u redovnom ekonomskom izvještaju SB za Zapadni Balkan koji je objavljen krajem aprila.

U tom dokumentu, u posebnom odjeljku za Crnu Goru, navodi se da je neizvjesnost visoka u pogledu razvoja pandemije i sprovođenja vakcinacije, a time i brzine ekonomskog oporavka.

- Crna Gora je rangirana na trećem mjestu u svijetu po broju zaraženih koronavirusom na milion stanovnika. Sprovođenje vakcinacije se polako poboljšalo od kako je imunizacija počela krajem februara. Vlada je povećavala restrikcije kako bi obuzdala pandemiju - rekli su iz SB.

U SB očekuju da bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore raste 7,1% u ovoj godini, pod uslovom da dođe do oporavka turizma na 55% njegovog nivoa iz 2019.

- Međutim, projektovano je da se gubitak ukupnog ekonomskog autputa (output) neće u potpunosti oporaviti do 2023. godine, kada se očekuje da ekonomija raste 3,5%. Brzina oporavka može biti snažnija ukoliko se imunizacija ubrza - dodaje se u izvještaju.

Izgledi kada je u pitanju zaposlenost, kako su ocijenili iz SB, su u velikoj mjeri neizvjesni i zavise od oporavka radno intenzivnih sektora, što takođe zavisi od obuhvata i trajanja državne podrške.

- Koliko će se brzo oporaviti radna mjesta koja zahtijevaju nizak stepen vještina će djelimično determinisati koliko će se brzo siromašna i osjetljiva domaćinstva povratiti na nivoe dohotka prije krize. Rješavanje dugoprisutnih izazova u sektoru rada je presudno za snažna unapređenja u segmentu opšteg blagostanja društva - kazali su iz SB.

Održive i kredibilne fiskalne politike, kako su naveli, predstavljaju imperativ za održivost duga.

Iz SB su saopštili da dodatna podrška države privatnom sektoru, ukoliko bude neophodna, mora biti ciljana, fiskalno odgovorna i osmišljena tako da se postepeno ukida kad oporavak ojača.

- Procijenjeno je da će fiskalni deficit postepeno padati sa pet odsto BDP-a u ovoj godini na 1,3 odsto u narednoj, što znači primarni suficit od 1,1 odsto BDP-a. Nakon što je dostigao svoj vrhunac u prošloj godini, projektovano je da će se javni dug vratiti na nivoe prije krize do 2023 - precizirali su iz SB.

Međutim, kako su u upozorili, stvarna putanja fiskalnog deficita i smanjenja duga može biti oštrija ili uravnomjerenija u zavisnosti od srednjoročnih budžetskih planova Vlade.

- Uticaj krize i visoki nivo duga uslovljavaju opreznu fiskalnu politiku, koja će ciljati primarne suficit kada se ekonomija potpuno oporavi - dodaje se u izvještaju.

Očekuje se da će se eksterni disbalansi smanjiti, all i da će ostati na visokom nivou.

Kako su naveli, projektovano je da će završetak dionice auto-puta, koji zavisi od uvoza, i snažniji izvoz, predvođen oporavkom turizma, smanjiti deficit tekućeg računa na 13 odsto BDP-a u narednoj godini, odnosno na deset odsto u 2023.

Iz SB su podsjetili da je nova Vlada preuzela dužnost u decembru prošle godine, što je odložilo usvajanje ovogodišnjeg budžeta.

- Trenutno se usvajaju privremena rješenja o finansiranju do usvajanja novog budžeta. Nova Vlada je istakla posvećenost ubrzanju reformi, snaženju vladavinu prava i borbe protiv korupcije, što sve predstavlja temelj za snažniji, održiviji i inkluzivan rast - dodaje se u izvještaju.

Iz SB su saopštili da se eksterni rizici odnose na duže trajanje pandemije, sporije sprovođenje imunizacije i mogućnosti da se restrikcije za putovanja produže i tokom ljeta.

- Nastavak sa drugom dionicom autotupa može biti prijetnja po održivost javnog duga - upozorili su iz SB i dodali da domaći rizici, uključujući političku polarizaciju, ostaju povišeni.

U SB smatraju da bi kriza trebalo da se iskoristi za sprovođenje ključnih strukturnih reformi.

- Ovo bi dovelo do otpornijeg oporavka za sve nakon krize i izbjeglo bi se preokretanje prethodnih reformi - navodi se u izvještaju.

Da bi se ubrzao oporavak i potpomogao rast i smanjenje siromaštva, Crna Gora, kako su zaključili, mora da održava makroekonomsku stabilnost, osnaži ljudski kapital, smanji barijere za produktivnost privatnog sektora, obezbijedi inkluzivno i efikasno pružanje usluga javnog sektora, kao i da pažljivo upravlja prirodnim resursima.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.