Izvor: Tanjug | Petak, 27.11.2020.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kina od 107% do 212% povećava carine na uvoz vina iz Australije

(Foto: Shulevskyy Volodymyr/shutterstock.com)
Kina će povećati carine na uvoz vina iz Australije do 212% počev od sutra, preneo je BBC.

Ministarstvo trgovine Kine je rekao da su ovo privremene antidampinške mjere za zaustavljanje subvencionisanih vina iz Australije.

Carine na vina će biti uvećane od 107% do 212%, a Ministarstvo nije preciziralo koliko će dugo mjere ostati na snazi.

Zvaničnici u Kini tvrde da se neka australijska vina u ovoj zemlji prodaju po cijeni koja ne pokriva troškove proizvodnje (damping) zahvaljujući subvencijama. Sidnej je negirao ove optužbe.

Australijski ministar poljoprivrede Dejvid Litlpraud je na Twitteru napisao da je Vlada jako razočarana zbog ovog poteza Kine.

- Vlada kategorički odbija otpužbe za damping naših vina u Kini - istakao je on.

Ministar je rekao da su australijska vina popularna u Kini i širom svijeta zbog svog kvaliteta i da će istraga to sigurno potvrditi.

Australijski ministar trgovine Sajmon Birmingam je rekao da će se ovaj potez jako loše odraziti na proizvođače vina koji su nade polagali u stabilno kinesko tržište. On je pokrenuo ideju da Kina zbog restrikcija bude izvedena pred Svjetsku trgovinsku ogranizaciju.

Kinesko povećanje carina na vino iz Australije dodatno je pogoršalo odnose između ove dvije zemlje. Posljednjih nekoliko mjeseci na meti Pekinga našli su se razni proizvodi uvezeni iz Australije, kao što su ugalj, šećer, ječam i jastozi, usljed političkih tenzija između dvije zemlje.

Kina je najveći uvoznik vina iz Australije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.