NavMenu

Uzgajivači pastrmke u Crnoj Gori na ivici opstanka - Ribe ne fali, ali nema ko da je kupi

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 17.08.2020. 14:37
Komentari
Podeli
(Foto: Christian Kohler/shutterstock.com)
Epidemija koronavirusa napravila je velike probleme uzgajivačima pastrmke. Ljetnja sezona uvijek je donosila veliku potražnju ribe iz ribnjaka, ali uz trenutnu situaciju uzgajivači uspijevaju tek da održe proizvodnju. U pomoć je priteklo i Ministartsvo poljoproivrede kroz mjere podrške kako bi se do daljnjeg sačuvalo tržište.

Rastovački ribnjiak kod Nikšića nikad puniji. Ribe ne fali, ali nema ko da je kupuje. Epidemija kroonovirusa uzgajivače pastrmke dovela je do ivice opstanka.

- Brojke kažu da prodajemo tek 30, 40% u odnosu na prošlu godinu koja je bila izuzetno dobra, kako turistički tako iza nas proizvođače. Mi smo dostigli taj nivo proizvodnje pastrmke u Crnoj Gori da se više ne mora uvoziti, međutim kako nijesmo vidoviti, niti iko od nas, došli smo u situaciju da ne znamo gdje ćemo sa pastrmkom, pojavili su se viškovi, u jednom trenutku je to bilo 60-70 tona - kaže za TVCG predsjednik Udruženja proizvođača pastrmke Crne Gore Božo Krsmanović.

No, reagovalo je resorno ministartsvo i koliko toliko ublažilo gubitke. Prvo je dogovoren otkup viškova pastrmke, a zatim je subvencionisana i nabavka riblje hrane koja se uvozi iz Italije.

- Trgovački lanac Voli je otkupio 20 tona očišćene pastrmke da se distribuira mjesec dva na domaće tržište. Tako je pomoglo Ministarstvo poljoprivrede i zadnjih mjesec dva jedno 70-80% naših gubitaka pokrilo i dalo nam je novac da kupimo novu hranu da bi mogli da se spojimo još mjesec dana - kazao je Krsmanović.

Na sličan način pomažu se i proizvođači mlijeka, jaja, otkupljuje se krupna stoka. Stabilnost tržišta, očuvanje proizvodnje i radnih mjesta u fokusu su ovih mjera, poručuju iz ministarstva.

U fokusu su oni sektori koji su svoju proizvodnju planirali očekujući plasman kroz turističku potrošnju. Zbog značajno smanjenje turističke potrošnje, stvorene su zalihe proizvoda u pogonima i postojala je opasnost od propadanja proizvoda.

Prva pomoć je uspjela, no Krsmanović strahuje od onoga što donose naredni mjeseci.

- Ne znamo kakav će biti septembar i oktobar. Svi čekamo zimski post, a troškovi svaki mjesec se gomilaju, krediti, plate, sve to mora da se stiže, nadamo se da ćemo nekako izgurati, a ja vjerujem da ćemo morati opet da se obratimo ministarstvu poljoprivrede - kaže Krsmanović.

Proizvođačima je do sada iz ovog programa isplaćeno više od 360 hiljada eura, a procjenjuje se da će biti uplaćeno još najmanje 300 hiljada eura.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.