NavMenu

Koronavirus mijenja korporativni dres kod i zatvara fabrike za proizvodnju elegantnih odijela širom svijeta

Izvor: RTS Srijeda, 05.08.2020. 13:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Antonenko Anton/shutterstock.com)Ilustracija
Američka kompanija Tailored Brands, koja je bila specijalizovani proizvođač muških odijela, proglasila je bankrot i postala poslednja žrtva pandemije.

Dejstvo pandemije pojačavalo se iz dana u dan sve dok kompanija Tailored Brands nije podnijela zahtev za stečajni plan, piše britanski Gardijan.

- Uticaj kovida 19 je bez presedana i zahtijeva od nas da se prilagodimo i evlouiramo. Postizanje dogovora sa našim kreditorima predstavlja prekretnicu ka cilju - transformaciji u jaču kompaniju koja ima finansijsku i operativnu fleksibilnost da se takmiči i stigne do pobede u okruženju koje se izuzetno brzo mijenja - istakao je Dineši Lati, generalni direktor kompanije koja je imala 1.400 prodajnih objekata i 1.800 zaposlenih.

Koronavirus zadržao je milione ljudi kod kuće i van radnji koje prodaju odijela.

U junu, kompanija Tailored Brands prijavila je pad prodaje od 60% u tri mjeseca koja su prethodila u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Istovremeno, više modnih kompanija specijalizovanih za prodaju muških odijela proglasilo je bankrot.

Pad tražnje muških odela imaju i prodavnice u Velikoj Britaniji.

- Jedva da prodajemo poneko odijelo, a prodate kravate brojimo na prste jedne ruke - kaže čelnik modnog giganta Marks & Spencer.

Slična sudbina zadesila je i prodavnice u Japanu, gdje su brendovi poput Aoyama Trading napravili zaokret ka majicama i maskama za lice.

Čak i prije pandemije, faktori poput ljetnje kampanje cool biz kako bi se smanjila potrošnja energije na hlađenje na radnim mjestima, pogurala je Japan ka manje formalnom izgledu pripadnika jačeg pola.

Dok je korporativni dres kod poslednjih decenija počeo da biva opušteniji, trenutna kriza ubrzala je odbacivanje tradicionalnog odijela i radikalno izmijenila stav prema garderobi namijenjenoj odlasku na posao.

Umjesto stroge elegancije, porasla je naklonost prema udobnoj i praktičnoj odjeći poput trenerke koju nosi čak i Ana Vintur i takozvanih Zum majica (majica koja je namenjena poslovnim razgovorima koji se vode preko platforme Zum).
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.