NavMenu

Saradnja privrednika i opština na niskom nivou - Najveći problem nedostatak lokalnih podsticaja i olakšica

Izvor: eKapija Sreda, 12.04.2017. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Dve najvažnije stvari koje privrednici očekuju od opština jesu mere i programi za razvoj malih i srednjih preduzeća i da imaju specijalizovano odeljenje za podršku privredi. Međutim, čak trećina ne prepoznaje da takva odeljenja već postoje u vidu kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (LER), zbog čega je neophodno osnažiti njihovu ulogu i položaj u lokalnoj upravi, pokazalo je NALED-ovo istraživanje o saradnji privrede s lokalnim samoupravama.

Rezultati predstavljeni na forumu Lokalna samouprava po meri privrede, koji su u Palati Srbija organizovali Razvojna agencija Srbije i NALED, ukazuju da saradnja poslovne zajednice i opština nije na očekivanom nivou. Samo pet odsto privrednika ističe da je bilo uključeno u proces strateškog planiranja ekonomskog razvoja svoje lokalne samouprave, a čak 91% nije nudilo bilo kakve predloge lokalnim vlastima za poboljšanje poslovnog ambijenta.

- Privrednici bi trebalo da budu najveći saveznici lokalnoj samoupravi, i to ne samo kao poslodavci i poreski obveznici, već i kao neko ko može mnogo da pomogne stručnim savetima, idejama i poslovnim kontaktima. Zato apelujemo na gradove i opštine da više uključuju privredu kroz privredne savete – izjavio je predsednik UO NALED-a Goran Kovačević.

Prema njegovim rečima, upravo na tom poslu mogu da pomognu jake kancelarije za lokalni ekonomski razvoj koje zapošljavaju obučene profesionalce, zbog čega su Razvojna agencija Srbije i NALED pokrenuli projekat - Jačanje struktura u lokalnoj samoupravi za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima.

Istraživanje sprovedeno na početku projekta pomoglo je u identifikovanju problema i rešenja, kao i programa obuke za zaposlene u Kancelarijama za LER u cilju unapređenja njihovih znanja i veština za rad sa privredom i institucijama na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Prvih 22 zaposlenih u kancelarijama za LER u 18 lokalnih samouprava uspešno je prošlo obuke i testiranja iz 12 oblasti među kojima su izgradnja odnosa sa poslovnom zajednicom, podrška početnicima u biznisu, podrška novim ulaganjima, saradnja sa drugim opštinama, promocija privrede, investicija i lokalne samouprave i drugi. Sertifikate o uspešno završenoj obuci uručila im je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.


Ciljevi projekta u velikoj meri su na liniji onoga što promoviše i međunarodno priznati BFC SEE standard povoljnog poslovnog okruženja, a to je uspostavljanje partnerskog odnosa privrede i lokalnih samouprava. Istraživanje je pokazalo da čak 91% privrednika na lokalu smatra da bi bilo korisno da njihov grad ili opština prođu kroz Program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.

Rezultati još ukazuju i da kao glavne prepreke poslovanju na lokalnom nivou privrednici vide nedostatak lokalnih podsticaja i olakšica (44% odgovora), komplikovanu administraciju, visoke lokalne takse i neefikasan rad lokalnih institucija. Uslove poslovanja na lokalu većina privrednika (54%) ocenjuje kao osrednje, nešto više od četvrtine kao loše, a 18% kao dobre.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.