Izvor: eKapija | Utorak, 10.01.2017.| 15:39

Koncertna dvorana sa "zelenim krovom", šoping mol i četiri solitera - Pogledajte kako bi mogao da izgleda novobeogradski Blok 13 (FOTO)

Prvonagrađeno idejno rešenje Marčetića i Maksimovića (Foto: beoland.com)
Između poslovne zgrade Ušće i Palate Srbija, na 47,2 hektara, u planu je izgradnja nove Beogradske filharmonije, sa parkom na krovu. Kompleks bi činio i deo sa ekskluzivnim radnjama, restoranima i kafićima, kao i mini trg i biciklistička staza.

Sve su to zamislili Dragan Marčetić i Milan Maksimović, arhitekte čiji je projekat pobedio na konkursu za dizajn dela Bloka 13 u Novom Beogradu, koji je sprovela Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.

Konkurs je predstavljao, između ostalog, i proveru prostornih i funkcionalnih kapaciteta lokacije, kao i sagledavanje mogućnosti realizacije nove zgrade Beogradske filharmonije. Izabrano rešenje predstavljaće osnov za izradu urbanističko-planske dokumentacije. Milutin Folić, gradski arhitekta i predsednik žirija, najavio je danas za Politiku da je usvajanje te dokumentacije planirano kraja 2017. godine, a da naredne sledi projektovanje kompleksa.

Evo kako su arhitekte Dragan Marčetić i Milan Maksimović osmislile deo Bloka 13!

Fotogalerija
Blok 13 na Novom Beogradu





U novu zgradu Beogradske filharmonije, od oko 27.000 m2, ulaziće se iz Bulevara Mihajla Pupina. Ispred nje će biti fontana, otvorena scena i zelenilo. Nova filharmonija zapravo će nići na temeljima nikad sagrađenog Muzeja revolucije. Publika će se stepeništem uspinjati na prvu etažu, gde je predviđen ulazni hol i faoje velike koncertne sale od 1.500 mesta i bina od 500 kvadrata, gde će se slušati dela klasične muzike. Ovaj prostor, kako je predviđeno, imaće dvostruko veći kapacitet od sale na Kolarcu, gde Beogradska filharmonija sada nastupa (njeno sedište na Studentskom trgu je neuslovno).

Sa zadnje strane velike koncertne sale predviđene su službene prostorije - sobe namenjene izvođačima, garderoba, sobe za dirigente, sale za vežbanje orkestra, sekcija i pojedinaca, sale za instrumente, tonski i video studio, sobe za odmor, prostorije za tehniku, administraciju itd. U njih će se ulaziti bočno, iz pravca Bulevara Nikole Tesle, gde je predviđen službeni ulaz i tehnički prilaz objektu.

Na vrhu objekta je "park", odnosno - zeleni krov, sa vidikovcem.

Uz filharmoniju, planirani su i prateći komercijalni sadržaji (ekskluzivne trgovinske radnje), kojima će se pristupati iz pravca Ulice ušče i sa pristupnog platoa glavnog ulaza. Deo komercijalnih sadržaja su kafeterije i restorani (u okviru galerijskog prostora).

Zdanje je osmišljeno kao spoj komercijalnih i kulturnih sadržaja, kako bi se stvorila mogućnost za javno-privatna partnerstva, odnosno za zajednička ulaganja javnog i privatnog kapitala.

Kako je planirano, komercijalni mol (koji će raditi i kada ne bude koncerata), imaće oko 19.000 m2.

(Foto: beoland.com)
"Kosi park" za decu, rekreativce, mlade...

Glavna karakteristika ovog idejnog rešenja, osim spoja kulturnih i komercijalnih sadržaja, jesu velike zelene površine.

Severna strana kompleksa tako je predviđena za zelenu oazu koja će se prostirati na svim nivoima. Južna strana će aktivno povezivati spratne segmente mola i prilaz ulazu filharmonije, te omogućiti penjanje do vrha zgrade, odakle će se pružati pogled ka Kalemegdanu, reci i starom delu Beograda, odnosno ka Palati Srbija, Novom Beogradu i Zemunu. Na tim najvišim pozicijama kosih platformi osmišljena su proširenja - takozvane "tribine".

Biciklističke staze u bloku biće povezane sa postojećom mrežom staza, te će biti omogućena poprečna veza između bulevara Mihaila Pupina i Nikole Tesle.

- U najvećoj meri, postojeći zeleni fond u Bloku 13 je ovim idejnim rešenjem očuvan, a takođe i unapređen. Blago nagnuta krovna površina, odnosno "kosi park", imaće rekreativne sadržaje za sve generacije: decu - koja će se zabavljati na posebno planiranim prostorima za igru na otvorenom, rekreativce - koji bi koristili zakošenost krova kao svojevrsnu trim ili biciklističku stazu ili vežbaonicu na otvorenom, kao i mlade - koji bi se ovde uveče okupljali i uživali na vidikovcima - kažu autori projekta.

Arhitekte Dragan Marčetić i Milan Maksimović očekuju da bi novo uređenje prostora trebalo da privuče veliki broj posetilaca.

Planirane su fasadne obloge i popločavanje od prirodnog kamena, unutrašnje obloge dvorane od prirodnog drveta, staklene transparentne površine i staklene ograde (kako u eksterijeru, tako i u enterijeru).

U okviru kompleksa će biti parking od oko 4.000 mesta.

Možda i soliteri od 24 sprata?

Pobedničko rešenje arhitekata Marčetića i Maksimovića predviđa izgradnju i četiri solitera od po 24 sprata između Palate Srbije i YU biznis centra, potvrdio je za Politiku Dragan Marčetić. Reč je o poslovnim zdanjima (220.000 kvadrata) koja bi imala po dva podzemna parking etaža (74.000 kvadrata), a njihova gradnja koštala bi oko 110 mil EUR. U tom delu nema mesta za sadašnju benzinsku pumpu. Autor pobedničkog rešenja Marčetić kaže da će za podizanje filharmonije sa uslužno-komercijalnim sadržajima i parkingom biti potrbno najmanje 30 mil EUR.

S.Š.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.