NavMenu

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Izvor: BBC News na srpskom Ponedeljak, 15.04.2024. 11:50
Komentari
Podeli
(Foto: K-State Research and Extension/flickr.com)
Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije.

Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi.

- Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine. To je period pretvaranja digitalne svinje u stvarnu i "masa" svinja vam se povećava za 3% godišnje - objašnjava Kuterovac za BBC na srpskom.

Virtuelnu svinju možete da kupite kriptovalutama ili stvarnim novcem, dok sistem plaćanja kartica za sada nije moguć.

Krešimir Kuterovac ima 57 godina, živi u Osijeku, četvrtom najvećem gradu Hrvatske i čitav život se bavi stočarstvom.

- Hrana je sve važniji resurs, postala je oružje. Ne proizvodimo je dovoljno, a cene samo rastu - kaže.

Ideja o virtualnim stočarima potekla je iz želje da pomogne i obezbedi kvalitetan lanac ishrane.

- Ovako povezujemo poljoprivrednike, kojima su potrebne investicije sa kupcima koji traže kvalitetnu hranu - kaže poljoprivrednik iz Hrvatske.

Ukoliko posle dve i po godine "stočar iz fotelje" ne želi proizvod, može da ga proda gazdinstvu koje mu uzgaja svinju ili da je pretvori u mesni paket - kobasice, pršut, šnicle, čvarke i ostale proizvode koji se dobijaju preradom svinjskog mesa. A može i da proda praseći token na berzi.

Srbija sa članicama Evropske unije, među kojima je i Hrvatska, ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, kaže agrokonomista Milan Prostran za BBC na srpskom. To u praksi znači da se uvoz i izvoz bilo koje robe i usluga obavlja slobodno i bez plaćanja carine.

Ukoliko neko iz Srbije kupi kripto svinju u Hrvatskoj i posle dve i po godine želi to meso, moći će da ga uveze bez ikakvih problema, objašnjava on.

- Treba samo da se ispune veterinarsko-sanitarni uslovi koje propisuje Uprava za veterinu. Robu na carini i dokumenta o prodaji i kupovini, kontrolišu inspektori na granici i to je sve - navodi Prostran.

Uvoz može biti ograničen samo u kriznim situacijama kada nadležni organi procenjuju da se time štite domaći proizvođači, ali su te mere uglavnom kratkoročne, dodaje ovaj agroekonomista.

Platforma GoAgro pokrenuta je pre više od šest meseci. Do sada je prodato 170 "digitalnih" svinja. Krešimir Kuterovac želi da se projekat proširi i na ostale poljoprivredne grane i zaživi u svakoj državi. Svako ko ulaže u digitalno svinjarstvo moći će da nadgleda kako stočari brinu o njihovoj životinji preko postavljenih kamera.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.