NavMenu

Martovski skup Hrvatskog poslovnog kluba Beograd – zakonske reforme koje su podspešile privrednu aktivnost u Hrvatskoj

Izvor: eKapija Sreda, 21.03.2007. 11:17
Komentari
Podeli

Predsedništvo Kluba: predsednik Rikard Klobučar - u sredini i potpredsednik Goran Masnec - desnaPredsedništvo Kluba: predsednik Rikard Klobučar - u sredini i potpredsednik Goran Masnec - desna
(Boris Koketi)

- Zahvaljujući nizu zakonskih reformi, kao i novih propisa koje je aktuelna Vlada Republike Hrvatske sprovela i donela, uspeli smo da u Hrvatskoj izgradimo dobar i efikasan pravni sistem koji svim privrednicima može garantovati sigurnost i ne smetano poslovanje – istakao je pomoćnik ministra pravosuđa Hrvatske Boris Koketi na sinoć (20. mart 2007. godine) održanom sastanku Hrvatskog poslovnog kluba u Beogradu.

Koketi je tom prilikom predstavio i neke od zakona na kojima je hrvatska vlada uspešno radila, a sve u nameri da svoju dotadašnju praksu maksimalno uskladi sa pravnim sistemom u Evropskoj uniji.

- Samo jedan od zakona koje je aktuelna Vlada Hrvatske uspešno uobličila je novi Zakon o obveznim odnosima. Taj dokument je u potpunosti usklađen sa direktivama EU i sadrži bukvalno sve što je neophodno za normalno odvijanje privrednih aktivnosti u jednoj modernoj tržišnoj ekonomiji – objasnio je Koketi.

Predsedništvo Kluba: predsednik Rikard Klobučar - u sredini i potpredsednik Goran Masnec - desnaPredsedništvo Kluba: predsednik Rikard Klobučar - u sredini i potpredsednik Goran Masnec - desna

Prema njegovim rečima, važan rezultat zakonskih reformi koje su obavljene u Hrvatskoj je i izgradnja efikasnog pravnog sistema za naplatu dugova, koji svim poveriocima garantuje da će doći do svojih potraživanja.

U tom pogledu, Hrvatska je, ističe Koket, uvela čak i jedno "svetogrđe" u svom pravnom sistemu, odnosno donela je propis koji kaže da završna odluka suda doneta u sporu oko naplate nekog potraživanja (spor do 1.000 kuna za fizička lica i 5.000 kuna za spor među pravnim licima) postaje izvršna i pre no što je okrivljenoj strani dato pravo na žalbu.

Učesnicima jučerašnjeg Hrvatskog poslovnog kluba obratila se i načelnik Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije Zorica Kojčin koja im je ukazala na neke od posledica i uticaja koje je tranzicija u Srbiji imala na ovdašnju sferu rada, nivo (ne)zaposlenosti, pravnu regulativu i slično.

I. A.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.