NavMenu

Novella business and residence - Novi Sad će dobiti kompleks površine preko 40.000 kvadrata na mestu nekadašnje fabrike Novitet

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.02.2024. 09:35
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Google maps)
Na prostoru bivše fabrike konfekcije Novitet u Novom Sadu nići će stambeno-poslovni kompleks "Novella - business and residence". Parcele se nalaze između ulica Futoški put, Bogdana Šuputa i Dubrovačke u Novom Sadu.

U okviru kompleksa planira se rušenje postojećih objekata i izgradnja pet objekata/lamela, dva stambeno-poslovna objekta B1 i B3, jedan stambeni objekat B2, dva poslovna objekta A1 i A2, sa podzemnom garažom ispod objekata na dva nivoa, i portirnica. Izgradnja objekata je predviđena u pet faza, a razvijena bruto površina iznosi 40.731 m2.

Stambeno-poslovni objekat B1 (u okviru faze 1) je poziciniran unutar kompleksa uz planiranu internu saobraćajnicu, stambeni objekat B2 (u okviru faze 2) pozicioniran uz građevinsku liniju ka Ulici dubrovačkoj, a stambeno-poslovni
objekat B3 (u okviru faze 3) je poziciniran uz regulacionu liniju uz Ulicu Bogdana Šuputa. Dva poslovna objekta u nizu (međusobno dilatirana) pozicionirana su uz Futoški put. Četiri međusobno nezavisne konstruktivne celine su povezane podzemnim etažama garaže.

Planirana spratnost dva stambeno-poslovna objekta B1 i B3, i jednog stambenog objekta B2 je 2Po+P+8, poslovnog objekta A1 je 2Po+P+G+7, poslovnog objekta A2 je P+G+6 i portirnice P. Projektovano je ukupno 274 stanova i 31 poslovni prostor.

S jedne strane, kompleks karakteriše odlična saobraćajna povezanost sa svim delovima centralnim sadržajima grada i saobraćajnicama koje na najbrži način vode ka destinacijama van Novog Sada. S druge strane, kompleks se planira kao mirna oaza i ugodan ambijent za stanovanje i poslovanje, navedeno je u urbanističkom projektu.

Objekte okružuje unutrašnje dvorište sa pešačkim zonama, trgovima, dečijim igralištima i zelenilom.

U okviru kompleksa planira se trg - piaceta, sa vodenom površinom - fontanom, restoranima, kafeom i drugim sadržajima, koji će urbano afirmisati prostor za stanovnike kompleksa, ali i prolaznike i stanovnike i posetioce grada.

Predškolska ustanova sa pripadajućim dvorištem se planira u prizemlju stambeno-poslovnog objekta B3, kapaciteta oko 60 dece, za uzrast od tri godine do polaska u školu. Bruto razvijena površina predškolske ustanove iznosi 412 m2, a veličina pripadajućeg dvorišta oko 300 m2. Dvorište mora biti ograđeno ogradom visine do 1,5 m.

(Foto: Print screen / Urbanistički projekat / JP Urbanizam Novi Sad)


Kolski pristup kompleksu ostvaruje se iz Ulice dubrovačke i sa Futoškog puta. Putem kolskih rampi planira se pristup podzemnoj dvoetažnoj garaži koja sa parkinzima u dvorištu obezbeđuje dovoljan broj parking mesta.

Parkiranje se predviđa u podzemnoj garaži i dvorištu kompleksa na platou. Predviđeno je ukupno 690 parking mesta, od čega 643 garažnih i 47 dvorišnih. U okviru podzemne etaže, osim garaže, smeštene su i teničke i pomoćne prostorije. Pristup podzemnoj garaži obezeđen je preko dve jednosmerne natkrivene rampe sa južne strane kompleksa, kojima se pristupa iz Ulice dubrovačke. Izgradnja garaže planirana je u četiri faze.

U okviru podzemne etaže moguće je predvideti ostave, prostore za parkiranje bicikala - motocikala, prateće tehničke prostorije i ostalo.

Na kompleksu je, pored izgradnje lamela i podzemne garaže, planirano i uređenje unutarblokovskog prostora: zelenih i slobodnih površina, interne saobraćajnice, protivpožarni put i plato, pešačke komunikacije, trg, dečija igrališta i parking mesta. S obzirom na to da je u podzemnom nivou planirana garaža, unutarblokovskiprostor biće parterno uređen kao zeleni krov. Na kompleksu su planirane slobodne površine koje će se urediti i adekvatno ozeleniti.

Investitor je Rapid Invest iz Novog Sada, a za urbanistički projekat bilo je zaduženo JP Urbanizam. Idejno rešenje uradio je Arhi.pro iz Beograda.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.