NavMenu

Nemačka Wikipedia "u crnini" - Autori najpopularnijeg sajta protiv najavljenih izmena Zakona o autorskim pravima u EU

Izvor: Tanjug Četvrtak, 21.03.2019. 17:54
Komentari
Podeli
(Foto: Printskrin)
Zvanična stranica Wikipedia na nemačkom jeziku osvanula je u četvrtak, 21. marta, sa porukom protiv najavljenih izmena Zakona o autorskim pravima u Evropskoj uniji.

Posetioce nemačkog sajta Wikipedia je dočekalo saopštenje na crnoj pozadini, koje su potpisali autori sajta Wikipedia u kom pozivaju čitaoce da se obrate evropskim poslanicima kako bi sprečili promene.

- Ovo je naša poslednja šansa. Pomozite nam da modernizujemo autorska prava u Evropi - navodi se u saopštenju autora nemačkog sajta Wikipedia.

Prema njihovim rečima, predložena reforma autorskih prava u Evropi mogla bi značajno da ograniči pristup slobodnom internetu.

- Čak i najmanje internet platforme morale bi da preventivno sprečavaju kršenje autorskih prava od strane svojih korisnika u skladu sa članom 13 planiranog zakona, što je u praksi moguće samo kroz filtere koji često greše i podložni su zloupotrebi - navodi se u saopštenju autora nemačkog sajta Wikipedia.

Dodaju da bi sve internet stranice morale da pribavljaju dozvole kako bi okačile čak i male delove teksta, jer bi u suprotnom kršile prava izdavača, propisana članom 11.

Podsećaju da je Wikipedia izuzeta od ograničenja propisanih članom 13, ali ne i članom 11.

- Sloboda znanja će biti narušena čak i u slučaju da Wikipedia ostane oaza u filtriranoj pustinji interneta - navodi se u saopštenju.

Kako navodi AP, najkontroverzniji deo predloženih izmena zakona o autorskim pravima u EU odnosi se na to da bi kompanije kao što su Youtube i Facebook morale da preuzmu odgovornost za sav materijal zaštićen autorskim pravima koji korisnici kače na te platforme.

Pristalice izmena kažu da će ovakav način osigurati da autori, umetnici i novinari dobiju zasluženu kompenzaciju za svoj rad, dok kritičari smatraju da će izmene ograničiti slobodu govora i narušiti kreativnost na internetu, prenosi AP.

Evropski parlament izjasniće se o izmenama zakona 26. marta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.