NavMenu

Ivica Todorić, vlasnik "Agrokora" -Najbogatiji Hrvat

Izvor: Politika Nedelja, 18.03.2007. 20:27
Komentari
Podeli

(Foto: YouTube/screenshot)
Ivica Todorić je tri godine proglašavan najboljim hrvatskim menadžerom, a sve je započelo proizvodnjom cveća nedaleko od Zagreba ...

Najveće privatno preduzeće u Hrvatskoj, u stvari koncern od dvadesetak preduzeća, je "Agrokor" sa oko 20.000 zaposlenih i lanjskim prihodom od 1,78 milijardi evra, a jedini mu je vlasnik Ivica Todorić (56), po ocu hercegovačkih korena, a po majci posavskih (iz Kloštar-Ivanića nizvodno od Zagreba). Prema ovogodišnjim procenama je i najbogatiji građanin Hrvatske, "težak" oko 420 miliona evra. Međutim, i pored tolikog bogatstva ne razbacuje se s njim – nema ga u novinskim rubrikama o skupocenim automobilima i jahtama, ali zato odnedavno s porodicom živi u dvorcu grofova Kulmer u Šestinama, na severnom brdovitom obodu Zagreba, koji je kupio i uz pomoć vrsnih stranih stručnjaka potpuno obnovio.

Uz veliki i samopregorni rad ima i jedan hobi u kojem ne štedi: lov na krupnu divljač. Vlasnik je velikog lovačkog imanja sa odgovarajućom rustikalnom vilom, a ponos njegove bogate zbirke trofeja su najraskošniji rogovi jelena ocenjeni s 250,36 poena, kojima je nadmašio raniji domaći rekord Staneta Dolanca od 245,84 poena.

Hrvatski "kralj špeceraja", kako vole da ga nazivaju neki u Hrvatskoj, jer je vlasnik i najvećeg domaćeg trgovačkog lanca "Konzum", proširio je svoje poslove i u Srbiju, gde je najveći hrvatski ulagač pošto je pre tri godine kupio 55,5 odsto beogradskog "Frikoma", a zatim fabriku ulja u Zrenjaninu, te jedno mlinarsko preduzeće. Kada je s tim krenuo navodno mu je stigla pretnja "srpske mafije" sa zahtevom da plati reket od pet miliona dolara. Najveći posao u Srbiji biće upravo objavljeno spajanje njegove i trgovačke mreže Miškovićevog "Delta holdinga", koji ovu dvojicu preduzimača treba da lansira kao ne više nacionalne već regionalne trgovinske "igrače".

Današnje Todorićevo bogatstvo nije palo s neba.

Kad je Ivica bio pri kraju osnovne škole njegov otac je dobio posao u Zagrebu i postao direktor, pa su se preselili u veliki stan na Pantovščaku. Završio je zatim srednju ekonomsku školu kao prosečan đak i krenuo da studira ekonomiju, a otac – koji je u međuvremenu postao privredni kadar Savke Dabčević-Kučar, pao je s tadašnjim "maspokom" i 1973. osuđen na 13 godina zatvora zbog "pljačke i privrednog kriminala". Bila je to tada čuvena afera "Agropromet".

Kada je Ivica završio fakultet i otac izašao iz zatvora, na majčinom imanju su uz pomoć kredita iz "zelenog plana" počeli u stakleniku da gaje cveće za prodaju na veliko i taj unosni posao je krenuo. Ubrzo su osnovali u Švajcarskoj i firmu "Agrokor AG" – ishodište svega ovog današnjeg – preko koje su uvozili holandske cvetne lukovice. Krajem 80-ih već su trgovali i čitavim brodovima pšenice i kukuruza.

Društvene promene u SFRJ i Hrvatskoj dočekali su s nekoliko miliona nemačkih maraka kapitala i po dolasku HDZ-a na vlast odmah kupili zadarsku sojaru (za 4 miliona maraka), a 1992. i "Agropreradu" iz Ivanić-Grada. Svoje su odigrale i tatine političke veze iz vremena "hrvatskog proleća", ali je zanimljivo da se na izborima otac Ante nije pridružio ni HDZ-u, a ni naslednicima Savkinog "maspoka" Koaliciji narodnog sporazuma, već se pojavio kao nezavisni kandidat. Dalje je sve išlo svojim tokom i stalnim privrednim širenjem i usponom "dinastije Todorić".

(tekst u potpunosti prenesen iz lista Politika, 19.11.2006)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Počela rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu - U radove i opremu biće uloženo 48 mil EUR

Rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu počinje danas, izjavila je Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija. Ona je dodala da će 28 mil EUR biti uloženo u izmeštanje puta, izgradnju helidroma, rekonstrukciju i dogradnju piste, kao i u sve objekte za smeštaj studenata. Prema njenim rečima još 20 mil EUR biće uloženo u opremu - nabavku najsavremenijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.