NavMenu

"Felix Romuliana" sve interesantnija stranim turistima - U 2014. kreće i izgradnja vizitorskog centra

Izvor: Tanjug Nedelja, 21.04.2013. 11:32
Komentari
Podeli

(Foto: Rajko Karišić)

U zaštitu arheološkog lokaliteta "Felix Romuliana" u Gamzigradu kod Zaječara, konzervaciju i rekonstrukciju Carske palate država je za poslednjih desetak godina uložila više od 100 miliona dinara, rekao je direktor Narodnog muzeja u Zaječaru Bora Dimitrijević.

- Posle izgradnje vizitorskog centra, čije bi uređenje trebalo da počne tokom naredne godine, dobio bi se još jedan moderan objekat za prijem, a samim tim i povećao broj turista - naveo je Dimitrijević.

Govoreći o ulaganjima, on je dodao da se ulaže i u arheološka istraživanja, ali i u turističku prezentaciju i infrastrukturu. Od 2000. godine "Felix Romulianu" posetilo je više od 400.000 turista, a samo tokom prošle godine na ovom arheološkom lokalitetu u istočnoj Srbiji boravilo je više od tri i po hiljade gostiju iz inostranstva.

"Romuliana" važi za turistički oslonac opštine Zaječar, a i u Narodnom muzeju očekuju i veći broj turističkih tura.

Dimitrijević je podsetio da je lokalitet na UNESCO-voj listi, zbog čega se ni jednog momenta ne sme ugroziti integritet ovog svetski značajnog mesta zbog profita i turizma, tako da na palati istovremeno može da bude prisutno svega 250 posetilaca.

Kada je reč o arheološkim istraživanjima, završen je osmogodišnji projekat sa institutom iz Frankfurta, a u planu je konzervacija južnog odbrambenog sistema Carske palate, koju je 1994. godine otkrio prof. Dragoslav Srejović.

- Puno toga što se u drugim krajevima izgubilo, ovde je sačuvano. Konzervacijom palate i njenih sadržaja nastojimo da ovaj deo Srbije predstavimo kao interesantan konglomerat različitih etničkih struja, jer među etnolozima važi priča da je istočna Srbija "El dorado" za etnologe - ocenio je Dimitrijević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija

Oerlikon dolazi u Srbiju i donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake

Potpisivanjem ugovora o izgradnji i zakupu hale za švajcarsku grupaciju Oerlikon (Erlikon) u tehnološkom parku UNIOR Components-a u Kragujevcu, ozvaničena je saradnja ove dve kompanije. Globalni lider u domenu površinske zaštite, koji posluje u 38 zemalja sveta, na ove prostore donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake koja do sada nije bila direktno dostupna na tržištu. Dolazak Erlikona u Srbiju posebno je značajan za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.