NavMenu

Centri procene talenata u korporacijama - Šta kažu stručnjaci, a kako ih vide kandidati?

Izvor: Promo Sreda, 15.03.2017. 09:51
Komentari
Podeli
Marta ForaiMarta Forai
Kako u nauci tako i u biznisu značajni resursi se ulažu u razvoj alata za procenu talenata (takozvani assessment centri ili centri procene), bilo da su to kandidati za posao ili već zaposleni u kompaniji, no malo pažnje se posvećuje doživljaju samih ispitanika i njihovoj oceni procesa ovog vida evaluacije.

Bilo da se radi o kandidatima koji ulaze u proces selekcije za određeno radno mesto ili o onima koji su već deo kompanije unutar koje se vrši evaluacija u cilju utvrđivanja razvojnih potreba ili druge svrhe, doživljaj koji ispitanici imaju umnogome će uticati ne samo na uspešnost procene, već i na imidž koji HR funkcija ima unutar korporacije ili imidž eksterne kompanije koja vrši procenu.

ManpowerGroup kao kompanija koja veliku pažnju posvećuje iskustvu ispitanika tokom procesa evaluacije izdvojili smo one manje poznate detalje iz perspektive učesnika u ovim centrima procene. O manje poznatim detaljima i iskustvima ispitanika na ovu temu razgovarali smo sa Martom Forai, koja u kompaniji ManpowerGroup radi na poziciji Solutions Manager.

Šta su centri procene?

Centri procene predstavljaju sveobuhvatni i strukturirani proces evaluacije koji za cilj ima procenu kompetencija, sposobnosti i ličnosti. Ova procena se vrši primenom različitih alata koji mogu uključivati simulaciju (najčešće poslovnih situacija kako bi se ocenilo ponašanje-Assessment Center Exercises), zatim psihometrijske instrumente odnosno testove kojima se vrši procena ličnosti i sposobnosti, i naravno intervju kojim se pored kompetencija ocenjuju i motivacija, vrednosti i stavovi, uz sveopšte stanje ispitanika (kandidata ili zaposlenog).

Svrha evaluacije može biti procena kandidata u procesu selekcije kako bi se odredila njihova podobnost za poziciju od interesa. Jednako često se primenjuje za evaluaciju postojećih zaposlenih sa ciljem unapređenja, daljeg razvoja ili podobnosti za neku poziciju kada se vrši interna reorganizacija ili selekcija.

Centri procene su izuzetno informativni za poslodavca jer se oslanjaju na uzorak ponašanja i kombinuju više alata čime se dobija precizna slika o ispitaniku.

Centri procene se najčešće primenjuju za procenu rukovodioca na svim nivoima, zatim za procenu mekih veština na svim stručnim pozicijama, ali i za procenu niskokvalifikovanih kadrova u procesima selekcije.

Šta prvenstveno utiče na zadovoljstvo i učinak ispitanika prilikom procenjivanja?

Motivacija ispitanika kako za učestvovanjem u centru procene tako i za sliku koju žele da prenesu poslodavcu u mnogome zavisi od same svrhe evaluacije.
(Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)
Kada se evaluacija vrši unutar kompanije sa postojećim zaposlenima od izuzetnog je značaja transparentnost svrhe evaluacije. U suprotnom izražava se jaka tendencija ka otporu, nesaradljivost i prikazivanje u negativnijem svetlu u cilju ispoljavanja bojkota. Zbog negativne motivacije lični učinak je ujedno ispod standardnog za samog kandidata.

Sa druge strane otvoren pristup, komunikacija svrhe i potrebe za evaluacijom dovodi ne samo do adekvatne samo-predstave već i jake motivacije da se uspe čime se dobija adekvatna predstava o kandidatu i bolji lični učinak samog ispitanika. Pored ovoga, još jedan od benefita transparentnosti, kome dajemo poseban značaj, jeste i doživljaj ispitanika da je poslodavcu važno da ulaže u svoje zaposlene, kao i doživljaj lične važnosti u kompaniji čime zaposleni dobijaju osećaj sigurnosti i visoku apricijaciju poslodavca.

Kada se evaluacija vrši kao deo procesa selekcije kandidati su vođeni jakom željom da se prikažu u najboljem svetlu što utiče na njihovu samoprezentaciju čime pojačavaju svoje pozitivne karakteristike i ublažavaju svoje negativne karakteristike. Ovo je takozvana socijalno poželjna predstava koja je izuzetno važna u interpretaciji. Ovako motivisani kandidati postižu i najbolje lične rezultate na testovima sposobnosti.

Iz svih navedenih razloga, naš savet je da se ispitanicima komunicira što više informacija kako bismo dobili najtačnije rezultate, naravno uz oprez da se ne ugrozi svrha ili validnost evaluacije.

U kojoj meri motivacija utiče na uspešnost kandidata u centrima procene?


Evaluacija ispitanika najčešće se vrši kao deo procesa selekcije kandidata ili kao interni proces u kompaniji sa ciljem razvoja i/ili organizacionih promena. Ispitanici su veoma upućeni u važnost procesa evaluacije samim tim se i njihova motivacija menja u zavisnosti od cilja evaluacije, a motivacija kao i u drugim aspektima rada može uticati na uspešnost.

Prevelika motivacija, koja se najčešće viđa u procesima selekcije ili procesima za unapređenje mogu biti kontraproduktivni i dovesti do takozvane "testovne anksioznosti" zbog koje se osoba tokom procesa evaluacije blokira, ili podbaci savladan jakom željom za uspehom. U ovakvim situacijama važno je da psiholozi prepoznaju ove znake anksioznosti i pomognu ispitaniku da se opusti i zaista pruži svoj maksimum.

Kao što smo ranije napomenuli u procesima selekcije motivacija utiče na želju kandidata da se prikaže u najboljem mogućem svetlu, te pored dobro poznatih socijalno poželjnih prikaza, osobe zapravo evaluaciji pristupaju sa velikom pažnjom, posvećenošću, boljim fokusom i postižu najbolje lične rezultate. Ovo nazivamo najpoželjnijim uslovima jer ocenjujemo najbolji lični učinak osobe odnosno maksimalne kapacitete.

U situacijama kada osoba može da oseti da ishod evaluacije može imati negativne posledice, najčešće u situacijama nejasne svrhe, neretko se javlja izbegavajuća motivacija, odnosno želja da se izbegne situacija. Jedan od poznatih reakcija je i kritika situacionih faktora u želji da se njihovi efekti pripišu mogućem neuspehu. U ovim motivacionim uslovima ispitanici ne pokazuju svoje najbolje rezultate i od izuzetnog je značaja izbeći ovakvu motivaciju pravilnom komunikacijom profesionalaca koji vrše evaluaciju.


Na koji način je potrebno kreirati centar procene i testiranje?

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Pravilno kreirana baterija testova i drugih alata procene je ključna u cilju pravilne ocene kompetencija od interesa. U praksi se pokazalo da evaluacija treba biti kreirana po meri i da kombinacija instrumenata jeste najbolje rešenje.

Međutim, neretko se dešava da se zadaje veliki broj instrumenata koji mogu biti redundantni u svojim rezultatima a koje procenjivači uključuju "za svaki slučaj" iz pozitivne težnje ka temeljnom ispitivanju. Veći broj instrumenata nikome ne škodi,osim ispitanicima koji prolaze kroz proces evaluacije. Prirodno je da im i koncentracija opada, samim tim i učinak.U praksi se pokazalo da predugački centri procene utiču loše na motivaciju kandidata, koji se nakon dugih evaluacija osećaju iscrpljeno. Ovaj utisak se dodatno pojačava ukoliko je, recimo kao deo procesa selekcije ishod bio negativan, te nastaje dugoročan utisak koji će kandidat poneti sa sobom o kompaniji. Zbog ovoga, neophodno je da se centar procene kreira tačno po meri, a iskusni profesionalci znaju da naprave takve baterije koje će pokriti sve važne aspekte bez viška elemenata.

Koliko smatrate da je važna povratna informacija?

Povratna informacija igra veliku ulogu u daljem usavršavanju zaposlenih. Ona utiče prvenstveno na osvešćivanje i jačanje kvaliteta ali isto tako i na osvešćivanje i rad na unapređenju kompetencija. Dobro struktuirana povratna informacija omogućiće ispitanicima da se samostalno ili uz pomoć organizacije dalje usavršavaju ostvarujući značajne efekte unapređenja. U praksi se pokazalo da su kompetencije koje su ispitanicima osvešćene kao nedovoljno razvijene, pri ponovnoj evaluaciji nakon godinu dana bile u značajnoj meri unapređene,a efekat je bio veći ukoliko je postojala organizacijska podrška u vidu edukacija, treninga i/ili koučinga. Kompetencije koje su bile osvešćene kao kvaliteti su ojačane u manjoj meri nego prethodnonavedene.

Sa druge strane kompetencije koje nisu bile isticane niti je zaposlenima na bilo koji način skrenuta pažnja na njih su opale u vrednostima kako nije bilo svesnog rada na njima. Za uspešno sprovođenje centra procene naš savet je otvoren pristup i komunikacija ka ispitanicima o svrsi i cilju evaluacije, u onoj meri koja ne šteti samoj evaluaciji. Pažljivo kreirana baterija instrumenata koja će se primenjivati kao i davanje povratne informacije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

A1 Srbija preuzima kompaniju Conexio Metro

Kompanija A1 Srbija je najavila preuzimanje 100% udela kompanije Conexio Metro. Zaključak transakcije zavisi od odobrenja relevantnih nadležnih organa. Ovim preuzimanjem A1 Srbija će steći 300 kilometara optičkih kablova, što će omogućiti pristup više od 42.000 domaćinstava, pretežno na Novom Beogradu, saopštavaju iz kompanije. Cilj A1 Srbije je da do 2025. godine počne sa pružanjem usluga na sopstvenoj optičkoj mreži, a ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.