NavMenu

Za dobar glistenjak potrebno je dve godine, a šta sve čini proces?

Izvor: Agroklub Nedelja, 14.05.2023. 17:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Chesna from Pixabay)Ilustracija
Kalifornijska glista je napravljenja ubrzanom selekcijom i najidealnija je za raspadanje biljnog otpada, a tada dolazimo do savršenog glistenjaka.

Na ranču Jablan na jugu Srbije u selu Dobri Del kod Vlasine proizvodi se organski glistenjak. Na farmi na nadmorskoj visini od 800 m, Milan Milenković za svoje gliste priprema probranu hranu, od čiste vode sa planinskog potoka, stanjaka od goveda koje su pasle na Staroj planini do šumskog lišća i drugih biljnih otpadaka.

- Biljni otpad u našoj okolini treba da se raspadne na pravi način. Kalifornijska glista je napravljenja ubrzanom selekcijom i najidealnija je za raspadanje tog otpada, a tada dolazimo do savršenog glistenjaka - kaže Milenković dodajući da u jednom gramu ima 30 miliona korisnog mikrosveta.

- Taj mikrosvet pogoduje korenu biljke da bude snažan i da se lepo razvija da može da crpi iz okolnog zemljišta sve potrebne mikroelemente.

Pune dve godine

Iako sve zvuči jednostavno, sam proces proizvodnje glistenjaka, nije ni malo kratak.

- Od biljnog otpada do krajnjeg proizvoda potrebno je pune dve godine - kaže Milenković
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Finansije

Da li je u Srbiji moguće zameniti švedske, danske i norveške krune?

Usled učestalih pitanja građana o mogućnosti zamene norveške, švedske i danske krune u formi efektivnog stranog novca za dinare na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije je saopštila da su u pitanju valute kojima je dozvoljena trgovina na domaćem deviznom tržištu. Ipak, kada je reč o danskoj i norveškoj kruni, poslovne banke iz inostranstva s kojima u poslovima kupoprodaje efektivnog stranog novca najčešće sarađuju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.