NavMenu

Industrijska zona u Kikindi spremna za investitore - Na raspolaganju pet parcela

Izvor: Novosti Nedelja, 25.12.2022. 10:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Pashminu Mansukhani)Ilustracija
Grad Kikinda je, uz pomoć Ministarstva privrede, izgradio novu industrijsku zonu Rasadnik koja je deo slobodne carinske zone "Subotica", ukupne bruto površine 22,6 hektara.

Na ovoj lokaciji izgrađena je kompletna infrastruktura: putevi, gasna, elektro, vodovodna i telekomunikaciona instalacija, atmosferska kanalizacija i rasveta. Gradnju su finansirali Ministarstvo privrede i Grad Kikinda, svako po polovinu ukupne vrednosti od 80 miliona dinara.

- Prednosti ove lokacije su u tome što ima vezu sa državnim putevima 13 i 15 i nalazi se na trasi buduće brze saobraćajnice Bački Breg - Sombor - Kikinda - Nakovo. Zona je u blizini međunarodne pruge sa mogućnošću posebnog koloseka, a pristanište na kanalu Dunav - Tisa - Dunav udaljeno je svega kilometar. Ovo je trenutno najatraktivnija lokacija za potencijalne investitore - kaže Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

U Industrijskoj zoni Rasadnik već su izgrađene i biciklističke staze, a naredne godine biće postavljena javna rasveta u njenoj neposrednoj blizini, tačnije od kružnog toka Šumica do same zone. Time će adekvatno biti osvetljen i ulaz u Kikindu. Za ovu namenu grad je od Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu dobio 55,4 miliona dinara bespovratnih sredstava. Grad je dobio finansijsku podršku i od EPS za instaliranje trafostanice od pet megavata, što je koštalo ukupno 33 miliona dinara. Preostaje još da se uradi prečistač otpadnih voda.

- Potencijalnim investitorima na raspolaganju je pet parcela - navodi Jelena Bajić Ivetić, sekretarka Sekretarijata za urbanizam, objedinjenu proceduru i izgradnju grada.

Gradonačelnik Lukač kaže da ima zainteresovanih domaćih i stranih firmi za izgradnju pogona na ovoj lokaciji, a grad će prednost dati onima koje imaju savremeniju tehnologiju i zahtevaju školovaniju radnu snagu.

- Želimo investitore sa visokorazvijenom tehnologijom koji, doduše, traže kvalifikovaniji kadar, ali nude i veće zarade. Mislimo da tako možemo da privučemo mlade Kikinđane da ostaju u svom gradu i da se neki, eventualno, radi dobrog posla vrate iz drugih mesta ili, eventualno, iz inostranstva - objašnjava Lukač.

Za investitore koji bi radili u industrijskoj zoni Rasadnik, koja je deo slobodne carinske zone Subotic", teritorija Kikinda, pogodnost bi bila i to što ne bi plaćali carine i druge carinske dažbine ako bi ovde proizvodili robu za izvoz.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.