NavMenu

Kultivisana sadnja i uzgoj bagrema može biti veoma isplativ posao

Izvor: Agroklub Četvrtak, 02.12.2021. 10:14
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Konyvesotto)
Bagrem je listopadno drvo, veoma rasprostranjeno s obzirom na to da raste samoniklo. Prilagođava se svakom tipu zemljišta, pa se ovom vrstom pošumljavaju tereni poput peščara i bujičnih područja, ali i goli tereni. Pripada brzorastućim vrstama drveća, u prvoj godini dostiže visinu do jednog metra.

Bagrem ili akacija, bela bagrena, belo drvo, robinija, kraljevo drvo ili kapinka je karakterističan za predele sa umerenom klimom. Naraste i do 25 metara, lista krajem aprila, a mirisni medonosni cvetovi pojavljuju se početkom ili sredinom maja.

Može se videti u šumskim kompleksima, kao vetrozaštitni pojas pored puteva u parkovima. Ima gusto razgranato korenje te je pogodan za pošumljavanje goleti, daje visok prirast kvalitetnog drveta koje se koristi kao ogrev ali se upotrebljava za ograde, za izradu nameštaja, od njega se pravi vinogradarsko kolje, drvena burad i razni drugi proizvodi, a veoma je cenjen kao medonosna biljka.

Kod nas je najzastupljeniji beli a, sadi se i crni i mađarski, a treba napomenuti da njegova kultivisana sadnja i uzgoj može biti veoma isplativ posao. Oni koji to žele neće čekati da se u prirodi sam razmnoži već će proizvesti sadnice iz semena ili kupiti već gotove i zasnovati svoj bagremar.


Kako se priprema seme?

Lazar Komenić iz Vizića kod Bačke Palanke bavi se upravo proizvodnjom sadnica bagrema, što je porodična tradicija duga oko 50 godina. Za ovaj posao, kako kaže, nisu potrebna velika ulaganja, ali gledano sa druge strane sadnice traže dosta rada koji počinje pripremom za setvu, obzirom da se proizvode iz semena.

- Plod ima oblik spljoštene mahune tamnosmeđe boje i mi ga beremo tokom zime, i nikad ne praktikujemo da kupimo sa zemlje otpale mahune, obzirom da one povuku vlagu. Ručno ih otvaramo, kao kad se čisti grašak i skupljamo semenke - kaže Komenić, napominjujući da ih čuvaju do proleća.

Pred setvu semenke koje su inače tvrde preliva vrelom vodom kako bi se razmekšale i tako ih u vodi ostavlja oko 24 sata. Ljuska semena na taj način puca i omogućuje klici da lagano krene da se razvija.

- Tako pripremljeno seme u aprilu sejemo ručno, razmak između redova je 70 cm. Mlade biljke počinju da niču nakon sedam do osam dana što zavisi od spoljašnjih uslova, temperature i vlage - kaže Komenić i napominje da iznikle biljke treba negovati, pleviti i okopavati najmanje 15 puta, a poželjno je i navodnjavanje, prihrana i zaštita sve do novembra kada sadnice dosežu visinu od 80 do 120 cm i idealne su za presađivanje.


Ove jeseni proizveo oko 20.000 sadnica

Naš sagovornik kaže da sadnice vadi mašinski te jednu po jednu izvađenu sadnicu pregleda i kontroliše i priprema za prodaju. Deo proda, a deo posadi za svoje potrebe.

- Praktikujem jesenju sadnju, a to radim ručno. Dosta je sporije, ali mislim da je tako bolje, dovoljna je dubina koja će pokriti žile, zemlja oko sadnice treba dobro da se utaba da se izbije vazduh. Sadnice raspoređujem na 1x1 metar i tada bagrem raste uspravno, ravnomerno, a ukoliko je ređa sadnja, stablo je manje obzirom da se više grana i ide u širinu - kaže sagovornik Agrokluba, dodajući da zasad tokom vegetacije mora zaštititi od trave i korova.

Napominje da je ovo brzorastuća vrsta drveta i u zavisnosti od zemljišta može da se seče nakon desetak godina. On uzgaja samo beli, koji je odličan za ogrev, dok je za crnim slabija potražnja. Ove jeseni proizveo je oko 20.000 sadnica koje kao i svake godine imaju svoje kupce. Samo najbolje, sadnice prve klase prodaje po ceni od 15 dinara po komadu, a ostale poklanja.

- Proizvodnja sadnica kao i uzgoj bagrema je isplativ posao, ulaganja nisu velika, potrebno je samo dosta vremena i u sezoni nekoliko radnika koje angažujem. Tokom jeseni uvek imam sadni materijal ali i kvalitetno i kalorično drvo za ogrev za svoje potrebe ali i za prodaju - kaže na kraju Lazar Komenić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.