NavMenu

Lizijantus donosi veću zaradu nego kale - Zbog velike upotrebe popularan među cvećarima

Izvor: RTS Utorak, 03.08.2021. 14:47
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Quanmanu)
Sestre Jelena i Jovana Milovanović iz Sefkerina nasledile su od oca plastenike sa kalama, a od prošle godine počele su da gaje i lizijantuse, cveće koje je trenutno veoma traženo na tržištu. Kažu da je zarada dobra, ali uživanje u poslu još veće.

Nema te osobe koja bi odolela lepoti lizijantusa, prelepog cveća nežnih boja, od bledozelene, preko roze do intenzivne ljubičaste. Znajući da kupci to traže, a samim tim i cvećare, sestre Jelena su počele da ih gaje u plastenicima.

- Potrebno je dva meseca da se dobije prvi cvet. Lizijantus ima tri perioda cvetanja. U međuvremenu se prihranjuje, vodi računa, postavlja se mreža, koja mu daje stabilnost da ne bi padao, pošto je stabljika cveta dosta teška - kaže Jelena Milovanović, a njena sestra Jovana dodaje:

- Jelena je zadužena za branje i dostavu cveća, a ja sam za održavanje, prehranu, zalivanje i ostale poslove u plasteniku.

Sestre Milovanović gaje i kale, ali kažu da im je zarada mnogo veća od lizijantusa. Oni cvetaju u letnjem periodu, čak do novembra, ako je lepo vreme.


- On je sada dosta popularan među cvećarima, zato što je njegova upotreba velika, i u aranžmanima i oko venčanja, a može se prodavati i kao rezani cvet pojedinačno - kaže Jelena Milovanović.

- Svako ko se bavi cvećarstvom zna da ovaj posao bez ljubavi nema ništa. Prosto biljka oseća čoveka i ako to nije prava ljubav i nega, nema ni ovakvog cvetanja - naglašava Jovana Milovanović.

Ove godine Milovanovići imaju 4.200 stabljika i prodaju ih cvećarama u Pančevu i Beogradu. Sledeće sezone svakako će biti proširenja i novih plastenika, jer posao sa lizijantusima donosi i dobru zaradu i zadovoljstvo
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.