NavMenu

Organska proizvodnja kozjeg mleka i mesa - Posebna potražnja za surutkom

Izvor: Agroklub Ponedeljak, 07.06.2021. 10:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandra Kekić)Ilustracija
Milomir Stanojčić je živeo u Užicu i nakon odlaska u penziju više se angažovao oko svog imanja u Biosci, u podnožju Tare.

- Imam veliko imanje koje je bilo skoro skroz zakorovilo. Davao sam besplatno da kose i nose seno, pa sam sam kosio i davao seno, ali sve je bilo manje onih koji su hteli da uzmu. Onda sam došao na ideju da gajim neku stoku - seća se Stanojčić svog povratka u selo.

U početku bavio se tovom junadi, ali kaže da mu se nije isplatilo.

- Tov junadi nije bio isplativ. Zato sam adaptirao štalu za uzgoj koza. Nabavio sam osam koza, pa posle dve umatičene i proizveo oko 40 koza. Počeo sam da muzem mleko i pravim sireve. Kriške sire pravim sa dodacima, ali samo sa prirodnim začinima, poput sremuša koga ovde ima u izobilju, stavljam majčinu dušicu, tucanu papriku, nekada dodam bosiljak ili beli biber - kaže sagovornik Agrokluba i dodaje da pravi i tvrde sireve trapiste po manastirskom receptu.

Proizvodi i sirutku, za koju kaže da je posebno tražena u vreme korone.

- Dolazio je narod da kupuju kozje mleko, sir, ali naročito je tražio sirutku. Ona od kozjeg sira u sebi ima minerala i drugih hranljivih sastojaka koji pročišćavaju jetru, pluća, bubrege, dobra je za krvotok. To je preporuka lekara.


Sertifikovna organska proizvodnja

Zbog potražnje Milomir se odlučio na ozbiljnije korake. Krajem 2018. godine registrovao je domaćinstvo i kod Uprave za poljoprivredu i veterinu proizvodnju sira. Dobio je RS broj po kome se prepoznaje i ugradio kodove na etikete i kvalitetnu ambalažu da bude još prepoznatljiviji. Odmah se odlučio da se konverzuje na organsku proizvodnju, jer je imao sve uslove. Priroda u Biosci je veoma darežljiva.

- Sam proizvodim hranu sa mog imanja. Bale sena koje pravim su sa prirodnih livada, proizvodim detelinu lucerku i trojku, sejem krompir, a sve to đubrim stajskim đubrivom. To toliko dobro rodi, da sam davao i komšijama. I sada, da bi se došlo do organske proizvodnje treba dve godine. Inače, to je skupa proizdovnja jer su organski proizvodi skuplji za 30% do 40% nego konvercionalni proizvodi - objasnio je ovaj vredni domaćin.

Sada je proizvodnju mleka usavršio, jer ima svoju mlekaru.

- To je jedna solidna mlekara gde imam pasterilizator, mašinu za hlađenje mleka, presu za presovanje sira, komoru za sazrevanje, rashladne uređaje za oko 1.000 kg sira, vakumirku... Sve sam opremio sam, bez ičije pomoći. Jedino sam jednom uzeo pomoć od države za nabavku muzilica.


Nije problem tržište


I konačno kao nagrada za sav uloženi rad su sertifikati za organsku proizvodnju kozjeg mesa i mleka.

- Za sertifikat za proizvodnju sira potrebna su dodatna angažovanja. Ali, s obzirom na to da je proizveden od organskog mleka sir ne može biti drugačiji. Za kilogram mekog sira treba devet do 10 litara mleka, a za tvrdi i do 12 litara - kaže sagovornik Agrokluba.

On nosi najveći teret posla, a pomaža mu supruga i njena rođaka. Supruga oko pranja sudova, a rođaka oko ishrane stoke. Sada mesečno proizvede oko 1.200 l mleka.

- Nije problem tržište, mada je na Zlatiboru bila mnogo slabija potražnja, jer restorani nisu radili. Ali, roba se i dalje traži. Kilogram starog sira je 650 dinara, a mladog usoljenog 600 dinara.

Na pitanje zašto se odlučio baš za koze, kaže da su koza i konj u narodu poznati kao najčistije domaće životinje.

- I zaista je tako. Na mojim kozama nema ništa prljavo. To je životinja koja neće da legne, ni da hoda gde je blato ili mokro.


Idealni uslovi za organsku proizvodnju

Kontrolor iz sertifikacione kuće Centra za ispitivanje namirnica Beograd Dejan Bosančić kaže da su u Biosci, odnosno u Zapadnoj Srbiji, idealni preduslovi za bavljenje organskom proizvodnjom.

- Ovo područje i područje Istočne Srbije odnosno Stare planine idealni su za stočarstvo. Generalno, zadovoljni smo uslovima i načinom kako se radi. Ljudi koji se ovde bave organskom proizvodnjom su pioniri začetnici ovakvog načina proizvodnje - rekao je Bosančić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.