NavMenu

Hidroponska proizvodnja jagoda rešava glavne probleme uzgoja ovog voća

Izvor: Agrosmart Ponedeljak, 31.05.2021. 18:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Igor Borodin/shutterstock.com)Ilustracija
Kristina Savić je mlada žena koja je ozbiljno shvatila uzgoj jagoda. Vrlo je uspešna u tome, a odlučila je da proizvodnju podigne na nivo koji retko ko u Srbiji radi.

Kristina živi u Beogradu i nije je interesovao kancelarijski posao, već je odlučila da aktivno učestvuje u porodičnom poslu sa jagodama koji trenutno dopunjava njihov kućni budžet. Iako ima samo 27 godina, potpuno je sigurna da je uzgoj jagoda nešto čime želi da se bavi, te svoje slobodno vreme provodi na plantaži, bavi se marketingom, prodajom, planira dalja proširenja.

Plantaža se nalazi u Leštanima, a proizvodnja se obavlja na 35 ari. Jedan deo zasada se nalazi u zaštićenim objektima, dok je drugi na otvorenom.

Zasadi su u dobrom stanju i do sada nisu imali nikakvih problema. Kako kaže, ključ je u izboru sorti.

– Odlučili smo se za sorte Alba i Jolly, po preporuci. Obe sorte daju vrhunske rezultate i za sada smo zadovoljni odabirom. Alba je visokoprinosna rana sorta, dok je Jolly nešto kasnija – kaže Kristina.

Na ovaj način, oni su se osigurali što se tiče eventualnog pada prinosa jedne sorte usled nepovoljnih vremenskih prilika, a istovremeno mogu da iskoriste pun potencijal sezone.

Najviše pažnje pridaju ishrani jagoda i prevenciji u zaštiti od bolesti i štetočina.

- Najvažniji su nam prevencija bolesti i, naravno, ishrana biljaka. Uspostavljajući takav režim obezbeđujemo zdrav i dobar plod. Vodimo računa i dosta ulažemo u preventivnu zaštitu, tako da smo napade bolesti sveli na minimum, čak i što se tiče truleži ploda, što je svakako jedan od većih problema – kaže Kristina.

Kako dalje navodi, sezonski radnici su im retko potrebni, jer uspevaju porodično da naberu sve količine koje pristignu. Pravilan izbor sorti, koje smo ranije pomenuli, jedan je od glavnih razloga za to, jer plodovi ne pristižu u isto vreme što im omogućava da sve sami postignu. Na ovaj način smanjili su troškove proizvodnje.

Kristina je konkurisala za subvencije za mlade poljoprivrednike prošle godine i prošla je konkurs, što će joj omogućiti da ove godine proširi proizvodnju. Njen cilj je – hidroponska proizvodnja jagode.

– Sagledavajući trenutnu situaciju u proizvodnji, definisali su se problemi radne snage, kvaliteta proizvoda i operativni troškovi. Hidroponska proizvodnja sve to rešava – objašnjava Kristina zašto se odlučila da proizvodnju usmeri u ovom pravcu.

Za prodaju ne brine.

– Jagode plasiramo piljarnicama i pijačarima. Ova godina je bila izazovna, ali uz dobar angažman, jagoda je dala dobar kvalitet. Cena po kojoj trenutno prodajemo jagode kreće se od 200-300 dinara po kilogramu – kaže Kristina.


Pored promene načina proizvodnje, Kristinin cilj je brendiranje svog proizvoda i osnivanje zadruge, kako bi mogla zajedno sa drugim uzgajivačima jagoda da lakše plasira svoje proizvode.

– Na zadrugu sam prvo pomislila, ali i svaki drugi vid udruživanja je značajan, jer pojedinačne količine kvalitetne robe teško da mogu da se plasiraju po dobrim cenama. Teško je naći i put do kupaca koji drže do kvaliteta. Sa druge strane, ako smo udruženi na bilo koji način značajno podižemo šanse za uspeh na tržištu – objašnjava Kristina.

Ona za sada nema u planu da aplicira i za IPARD podsticaje, ali ne isključuje tu mogućnost u narednim godinama, ukoliko joj proizvodnja bude rasla kako je planirala.

Njen savet svima koji žele da počnu da se bave uzgojem jagoda je da tom poslu pristupe veoma ozbiljno i da bez velikih ulaganja ne treba da očekuju ni veliku zaradu. Lepe priče o lakoj i velikoj zaradi su samo slovo na papiru, ali realnost je potpuno drugačija. Toga ljudi moraju da budu svesni i da dobro isplaniraju u šta će da investiraju svoje vreme, novac i na kraju krajeva svoj život i živote svojih članova porodice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.