NavMenu

Od zove sirup, čaj, pa čak i vino i šampanjac?

Izvor: Agroklub Petak, 14.05.2021. 14:40
Komentari
Podeli
(Foto: Ralphs_Fotos/Pixabay)
Zova ili bazga raste kao grm duž puteva, po obodima šuma, kraj reka. Cveta tokom maja i juna, a njen specifičan miris, mnoge asocira na proleće, ali i na detinjstvo, kada se u gotovo svakoj kući po principu, iskoristimo ono što nam priroda pruža, pripremao sok - osvežavajući napitak sa limunom.

I Branislav Šimon iz Bačkog Petrovca, rukovodeći se ovim principom, ovih sunčanih majskih dana bere mirisne cvetove i u okviru kućne radinosti priprema ne samo sok već i vino za čiji je kvalitet pre dve godine na manifestaciji u Temerinu dobio vredno priznanje.


Iz Slovačke recept za vino

Prve količine napravio je pre pet godina kada se vratio iz Slovačke sa studija, te je pored fakultetske diplome doneo i recept za aromatično vino od zove. Tada je napravio svega dvadesetak litara, a kada se uverio da to zna i da se vino sviđa svima koji ga probaju kupio je prohromsko bure od 480 litara, pumpu za filtriranje i naravno naredne godine napravio veće količine.

- Ovih dana ćemo brati zovu, moja supruga i ja, moja i njena porodica, veliki je to posao. Beremo kad je suvo, toplo i sunčano vreme, kada se cvetovi lepo otvore, i kada na njima ima dosta polena - kaže Šimon, dodajući da u bašti ima nekoliko velikih grmova i da nikada ne bere pored puta zbog prašine i nečistoće.

Beru ručno i slažu ubrano u velike kante i nose kući gde makazama odsecaju i odstranjuju zelene peteljke s obzirom na to da mogu prouzrokovati gorak ukus vina. Zovu istresaju u prohromsko bure dodaju obavezno vinski kvasac kako bi počeo proces fermentacije, a sve ostalo je mala vinska tajna obzirom da se mora sačuvati jedinstvenost i originalnost recepta i samog proizvoda.

- Ubrano ne merimo u kilogramima nego brojimo cvetove, tačno znamo koliko komada može da stane u jednu kantu. Za bure od 480 litara naberemo od 5.000 do 8.000 cvetova - kaže sagovornik Agrokluba, dodajući da proces fermentacije traje oko dva meseca duže nego u slučaju da je u pripremi vino od grožđa. Taj proces zavisi između ostalog i od temperature u prostoriji. Nakon toga vino se filtrira kako bi bilo što bistrije.

Kako napominje sagovornik Agrokluba, ceo proces traje od maja do septembra, a tek tokom oktobra može da se flašira i degustira. Ukus vina je slatko kiselkast, a sadrži 12% alkohola.

- Zovino vino je specifično, s obzirom na to da u sebi ima neverovatnu magiju koju stvaraju milioni cvetića aromatične biljke - kaže Šimon dodajući da su se okušali i u pravljenju penušavog šampanjca od ove biljke, naglašavajući da je to veliki izazov i da je u početku bilo problema prilikom točenja, obzirom da je pod pritiskom i da zbog toga flaša može i da eksplodira.


Sirup može da traje duže od godinu dana

Ova porodica iz Bačkog Petrovca priprema i sirup, obično od 150 do 200 litara u sezoni i to po klasičnom receptu.

- Sjedinimo zovu, šećer i limun i prokuvamo - zato ne stavljamo konzervans. Tečnost procedimo i sipamo u staklene flaše i ostavimo da se polako hladi - kaže Branislav dodajući da sok, odnosno sirup napravljan na ovaj način može stajati duže od godinu dana, a to su potvrdile i adekvatne hemijske analize.

Kako zova ima brojna lekovita svojstva veoma se često koristi i za pripremanje aromatičnog čaja te je ova porodica suši u hladovini, a zatim lagano od peteljke odvajaju cvetove na kojima se zadrži velika količina polena.

Vino, sirupe i čajeve predstavljali su na mnogim manifestacijama, a jednom mesečno ljubiteljima mirisa i ukusa zove Branislav Šimon svoje proizvode nosi za Beograd i Novi Sad.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.