NavMenu

My Veggies - Pravi mediteranski specijalitet sa juga Bačke koji je još uvek novitet na tržištu

Izvor: Dnevnik Subota, 08.05.2021. 13:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Pravi mediteranski specijalitet sa juga Bačke - tako bi se ukratko mogli opisati proizvodi koje od 2017. godine pravi porodica Živanović iz Bačke Palanke.

Sušeni paradajz u ulju, pesto od sušenog paradajza, kao i sušeni, mleveni beli luk i dodatak jelima sa povrćem, tj. mešavina začina, su proizvodi koje se mogu kombinovati sa raznim tradicionalnim jelima, a svi su obuhvaćeni pod nazivom "My Veggies".

Na ideju da suše paradajz i tako dobiju egzotičan dodatak jelima, Roberta Živanović i njen suprug Miloje su došli tokom putovanja i odmora na moru i kroz razgovor sa prijateljima. Takođe, sagovornica Dnevnika priznaje da i sama voli mediteransku kuhinju, kako je rodom iz Dalmacije.

Prve proizvode, sušeni paradajz u ulju i pesto su proizveli kada su nabavili mali kućni dehidrator, a prve teglice su podelili prijateljima, koji su bili oduševljeni ukusom. Naredne godine Miloje Živanović, inače inženjer mašinstva, odlučio je da zajedno sa kolegama konstruiše i napravi manju kondenzacionu sušaru. Prednost ovakvog načina sušenja, ističe ovaj bračni par, jeste što temperatura ne prelazi 52 stepena Celzijusa, čime se uspeva sačuvati nutritivna vrednost povrća.

- Odlučili smo da probamo da napravimo nešto čega nema ili ima vrlo malo u ponudi na našem tržištu. Sušeni paradajz se u našim krajevima još uvek posmatra kao egzotičan i netradicionalan prozvod, te ne budi interesovanje kod proizvođača. Takođe, on zahteva i posebnu proceduru u preradi nakon sušenja, a prodaja nije zagarantovana niti je moguće ostvariti brzu zaradu - objašnjava Roberta Živanović, po struci magistar prehrambene tehnologije.

Živanovićima je ovo i dalje dodatni posao, a ne osnovni izvor prihoda, što ne znači mu posvećuju manje pažnje ili ljubavi. U samom periodu sušenja paradajza, koji traje 30 do 45 dana, maksimalno su posvećeni tome. Sami proizvode paradajz, bosiljak i beli luk, kao i malu količinu belog luka, šargarepe, peršuna, selena, paštrnaka i praziluka, dok sirovine poput kapara, pinjola, origana i ulja kupuju.

Za sušenje paradajza najbolja je industrijska sorta, takozvani paradajz šljivar tipa Roma ili San Marzano, koji imaju dovoljan procenat suve materije i koji nakon sušenja i rehidracije daju karakterističan ukus, naglašava Roberta Živanović. Sam proces sušenja je jednostavan. Paradajz se nakon pranja seče, soli i suši na temperaturi ne višoj od 52 stepena tokom maksimalno 36 sati.

- "My Veggies" sušeni paradajz u ulju se dobija tako što rehidrirani paradajz stavljamo u teglice u kojima se nalazi beli luk u prahu, origano i bosiljak. Zatim se u teglice naliva mešavina devičanskog maslinovog ulja i hladnoceđenog suncokretovog ulja, i onda se sve pasterizuje toplotom u vodenom kupatilu. Time se vrši konzervisanje bez upotrebe hemikalija što naše proizvode čini 100% prirodnim. I naš pesto se pasterizuje toplotom, a dobija od mlevenog sušenog paradajza koji se meša sa pinjolima, bosiljkom, belim lukom u prahu, kaparom i salsa sosom koji sama pravim prema italijanskoj recepturi - kazuje sagovornica Dnevnika.

Kako bi napravili sušaru i adaptirali prostor potreban za prozvodnju, porodica Živanović je uložila oko 13.000 EUR sopstvenih sredstva, a pomogle su im i besplatne edukacije Regionalne razvojne agencije Bačke. Sve je to doprinelo krajnjem prozvodu čiji je kvalitet potvrđen i brojnim priznanjima.

Sušeni paradajz u ulju i pesto od sušenog paradajza su osvojili zlatne medalje za kvalitet na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2018. godine, a naredne godine zlatom je nagrađen dodatak jelima sa povrćem. Takođe, u okviru TASQ projekta, "My Veggies" dodatak jelima s povrćem i sušeni beli luk su 2020. godine dobili najviše ocene, takozvane zlatne tokene za kvalitet. Roberta i Miloje Živanović su ponosni na nagrade, koje potvrđuju da njihovi proizvodi zadovoljavaju visoke kriterijume ukusa, mirisa i sveobuhvatnog kvaliteta.

Zbog ograničenog kapaciteta sušare, u jednoj sezoni mogu da proizvedu tonu osušenog paradajza, oko 800 kilograma osušenog povrća za dodatak jelima i oko 240 kilograma sušenog belog luka u prahu. Prerada povrća u gotov proizvod zavisi od porudžbina, jer sušeni paradajz u ulju i pesto se prave tako da kupci uvek dobijaju svež proizvod koji na zalihama ne stoji duže od nedelju dana.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, Živanovići se nadaju da će ponovo biti u mogućnosti da posećuju festivale hrane i na taj način predstavljaju svoje prozvode. Vredno rade i na novim delikatesima, pa je moguće da se u njihovom asortimanu uskoro nađe i pesto sa kozjim sirom.


Pesto uz domaću hranu

Ljubitelji zdrave ishrane i mediteranskog ukusa cene trud i znanje koje porodica Živanović ulaže u svoje delikatese, pa se redovno vraćaju da ponovo kupe njihove prozvode.

- Sušeni paradajz u ulju i pesto se odlično uklapaju uz naša tradicionalna jela, na primer, uz šnicle u sosu i pire krompir, uz pečenje, uz pečenu ribu, sjajno se slažu i sa prženim i pečenim krompirićima. Naši proizvodi daju posebnu notu i unose nove arome i ukuse u tradicionalna jela. Sa njima se mogi praviti kanapei, sendiviči ili salate. Takođe, kada pravim proju, u testo volim da stavim seckani sušeni paradajz i da na kraju sve zalijem uljem sa začinima iz tegle - kazuje sagovornica Dnevnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.