NavMenu

Dren - Perspektivna vrsta za intenzivni voćarski uzgoj

Izvor: Agroklub Ponedeljak, 18.01.2021. 11:01
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Dren (Cornus mas) je vrsta voća u porodici Cornaceae iz južne Evrope i jugozapadne Azije. Poznat je pod nazivima drenjina, bela svibovina, rumeni dren, drenjula, drin, drinika, drinovina, drenić. U našoj zemlji postoje mnoga nalazišta gde ova voćka raste kao samoniklo drvo ili grm.

Istraživanjem su stvoreni kultivari čija se rodnost kreće od 20 do 50 kg po biljci. Kada je u pitanju prinos samoniklog, on se u prirodi kreće oko 10 kg po biljci.

Zanimljivost uzgoja protiče iz mogućnosti njegovog gajenja bez primene hemijskih metoda zaštite (pesticida).


Prednost dati jesenjoj sadnji

Voli krečnjačka zemljišta, a često se može naći i na kamenitim područjima. Dobro se prilagođava i na siromašnija zemljišta. Ne odgovaraju mu peskovita i močvarna staništa. Treba odabrati rastresito i humusno zemljište. Potrebno je osigurati dobru dreniranost terena.

Otporan je na niske temperature do -30°C, ali ne podnosi prolećne mrazeve koji mogu uništiti celi rod. Ne odgovaraju mu visine pa raste do maksimalno 1.500 m nadmorske visine.

Najbolji način proizvodnje je kalemljenje i za to se najčešće odabira srodna vrsta iz porodice drenovki ili neka od podvrsta.

Kao i kod drugog voća, daje se prednost jesenjoj sadnji. Plodovi treba brati kad su potpuno zreli i kad poprime tamno crvenu boju. Branje se obavlja ručno.


Dren nije zahtevan

Sadnice drena su pristupačne i nisu skupe. Nema puno zahtevnih poslova oko pripreme zemljišta za proizvodnju. Potrebno je, kao i kod drugog voća, obavljati redovne agrotehničke i pomotehničke mere te zadovoljiti njegove oskudne potrebe u ishrani.

Rezidba nije zahtevan posao i uspešno se formira neki od učestalih uzgojnih oblika.

Idealan je za iskorišćavanje zapuštenih parcela.


Skupa sirovina, još skuplje prerađevine

Kao sirovina je skup. Kilogram je skuplji u odnosu na većinu drugih voćnih vrsta koje se proizvedu u našem kraju.

Prerađevine su jedne od najskupljih na tržištu poput džemova i marmelada. Sokovi i sirupi imaju svoju široku potrošnju. Ima posebnu aromu što ga čini atraktivnim i u samoj tehnologiji proizvodnje. Svojim specifičnim fizičko hemijskim svojstvima može poslužiti i kao baza za ceđene sokove još nekih vrsta.

Zanimljivi proizvodi još su likeri i rakija od drena.

Plod i kora piju se kao čaj, lek protiv bolesti creva i groznice, kao i protiv dijareje. Od njegovih semenki može se dobiti vrlo mala količina jestivog ulja. Prženo, a zatim i mleveno seme može se koristiti kao zamena za kafu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.