NavMenu

Mali magacini su preduzetnički poduhvat koji će tek biti aktuelan u Srbiji

Izvor: Beta Sreda, 23.12.2020. 09:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SPACE_MICROBE/shutterstock.com)Ilustracija
Izdavanje malih magacina nema velike troškove i premda su početna ulaganja velika, vrate se brže nego od iznajmljivanja stana, i to je jedno od retkih tržišta u Srbiji koje raste tokom pandemije, piše mesečnik Biznis i finansije.

Za razliku od EU, taj posao je u Srbiji još "u pelenama", ali preduzetnici koji se njime bave prognoziraju da će postati "hit" za tri do pet godina.

- Novi virus i nov način izgradnje zgrada su otprilike dva velika razloga za "radjanje" nove vrste biznisa u Srbiji – iznajmljivanje mini magacina. Virus je doneo rad od kuće, pa sve više firmi otkazuje poslovne prostore, a za višak stvari traže mesto gde će ih odložiti i sačuvati za bolja vremena - navodi časopis.


Troškovi poslovanja nisu veliki

U novogradnji je sve manji broj stanova koji imaju ostave i podrume, pa ljudi traže male, i relativno jeftine prostore gde bi ostavili višak stvari od kojih ne žele da se rastanu. Broj firmi koje se bave iznajmljivanjem mini-magacina još uvek nije dvocifren, takođe, nekima to nije osnovni posao već više "ulaganje u budućnost", ali u jednom se svi koji se ovim poslom bave slažu: mini-magacini su vrlo isplativ posao u Evropi i sigurno će tako u budućnosti biti i u Srbiji.

- Naše iskustvo pokazuje da je ovaj posao isplativ, jer troškovi poslovanja nisu veliki, a ne zahteva ni veliki broj radnika. Potrebno je veće početno ulaganje, ali prema našim proračunima, isplatiće se već za otprilike pet ili šest godina. Investicija u ovaj posao se vraća brže nego investicija u iznajmljivanje stana - objašnjava Zoran Stajić, vlasnik porodične firme Toro Box, najveće firme u Srbiji koja se bavi ovom vrstom iznajmljivanja.

Prema njihovoj proceni, za početno ulaganje potrebno je između 1 mil EUR i 2 mil EUR, u zavisnosti od toga da li firma već poseduje svoje zemljište, dok kvalitetni kontejneri-magacini koštaju oko 4.000 EUR. Danas iznajmljuju preko 200 malih magacina, dokupili su još zemljišta i pripremaju novih 800 objekata. Cena iznajmljivanja je od 50 EUR, pa naviše.


Stvari na sigurnom mestu

Firma Skladištenje stvari osnovana je pre 13 godina, i prvo su radili selidbe. A zatim se iz selidbi "rodio" i novi posao, iznajmljivanje malih magacinskih prostora. Kako kažu, virus korona pomogao je da njihov posao "procveta".

Od klijenata imaju firme čiji zaposleni su prešli da rade on-lajn, pa su otkazali poslovni prostor, sve do žene koja ima troje dece, i sa porodicom živi u malom stanu, i zato u njihovom magacinu čuva kolica, krevetac, sezonsku garderobu.

- Sve stvari u našim magacinima su sigurne, jer pravimo spiskove kada i šta ulazi i izlazi, i sve proveravamo pred klijentom. Takođe, osiguravamo i od krađe i poplava. Osim ove, dobre godine za ovaj posao bile su i 2017. i 2018. godina jer je, bar prema našem iskustvu, dosta stranih firmi došlo u Srbiju - rekao je Filip Savić, direktor firme Skladištenje stvari.

Dodao je da sve češće i veliki kafići i restorani kod njih čuvaju svoje letnje bašte.


Iskustva iz SAD i Poljske

Statistika pokazuje da svako deseto domaćinstvo u Americi iznajmljuje dodatni prostor za odlaganje stvari. To, zapravo, podrazumeva iznajmljivanje manjeg skladišta, i procenjuje se da ih širom Amerike ima više od 48.500. Kompanije koje se bave iznajmljivanjem i održavanjem "privatnih skladišta" u zbiru inkasiraju oko 24 mlrd USD na godišnjem nivou.

U Poljskoj je jedna firma od ove vrste biznisa napravila i franšizu. Njihovo iskustvo je pokazalo da je bitno da su skladišta dostupna 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Čitav kompleks treba da ima najmanje 1.000 m2 i bude smešten u centralnoj gradskoj zoni. Po mogućnosti, period iznajmljivanja bi trebao da bude što fleksibilniji, navodi Biznis i finansije.
Firme:
Toro box
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.