NavMenu

Tula medžik, švajcarska sorta maline koja uspeva i u Gornjem Milanovcu - Prinos do 40 tona, cena 4 EUR za kilogram

Izvor: Agroklub Ponedeljak, 09.11.2020. 13:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lance Grandahl/unsplash)Ilustracija
U želji da stvore brend koji će, pre svega, biti prepoznatljiv po kvalitetu, krupnom plodu i moći da se konzumira u svežem stanju posle izvesnog vremena, petorica članova zemljoradničke zadruge Agrobobica iz Gornjeg Milanovca podigli su pre pola godine zasade relativno nove, švajcarske sorte maline tula medžik.

Inače, putem zadruge, otkupljuju i izvoze jagodasto voće, a za pokretanje baš ove proizvodnje odlučili su analizirajući i prateći savremene trendove agrobiznisa.

- Zaključili smo da postoji praznina u proizvodnji konzumnog voća. Razmišljali smo i o borovnici, ali je deficit maline za svežu potrošnju zaista veliki, a samo u poslednjih 10 godina takav vid upotrebe porastao je za 20%. Udružili smo se po modelu savremenih evropskih kooperativa, pa u organizaciji svako ima svoj deo posla. Smatramo da smo na dobrom putu i suština je da udruženi možemo bolje da se pozicioniramo na domaćoj i inostranoj sceni - navodi jedan od osnivača Agrobobice Aleksandar Andrić.


Ista sorta u dva različita uslova gajenja

Plodovi ove sorte stižu desetak dana ranije u odnosu na, na primer, tulamin zbog, kako ističe naš sagovornik, svoje otpornosti na različite bolesti. Iskustvo drugih i evropskih proizvođača, napominje, to i potvrđuje.

- Jako je aromatična, svetlocrvene boje, krupna, a težina jedne je sedam, osam grama. Mi ove godine nismo hteli da je skidamo, doveli smo prijatelje i stručnjake koji su je degustirali i zajedno smo se uverili u kvalitet - dodaje Andrić.

Na površini od 70 ari podelili su proizvodnju na plasteničku, koja zauzima 40 ari, i pod nadstrešnicom na ostatku zemljišta.

- Mi smo namerno posadili istu sortu u dva različita uslova gajenja. Ne postoji bitna razlika u plodovima koje smo dobili, primetili smo samo da je malina koja je posađena u plasteničkoj proizvodnji stigla nekoliko dana ranije u odnosu na onu koja je pod nadstrešnicom. Krupnoća ploda je bila identična - ukazuje sagovornik Agrokluba.


Malina do dalekih zemlja

Ceo proces, od sadnje do pakovanja, je u potpunosti kontrolisan uz sistem za navodnjavanje kap po kap, adekvatnu ishranu i integralnu zaštitu.

- Sve u cilju da bismo dobili bezbedan, zdravstveno ispravan i dobar plod. Ako se bere i skladišti na odgovarajući način, može da opstane u svežem obliku 10 do 12 dana i da trpi duge transporte što nam omogućava da pridobijemo poverenje i dalekih zemalja - navodi Andrić.

Priprema je, kaže Andrić, podrazumevala detaljnu analizu i veliki posao. Da bi poboljšali mehanički sastav samog zemljišta dodali su beli treset.

- Uradili smo da bude pogodno, jer tula medžik ima bogat i jak korenov sistem. Podigli smo je na gredice visine oko 20 cm. U ovoj prvoj godini smo imali izuzetan porast lastara koji su dostigli dva i po metra i razgranali su se. Međuredni razmak je tri metra, a između biljaka je 30 cm, tako da oko 10.000 biljaka staje na jednom hektaru. Koristimo konvencionalne hemijske preparate, ali ih svodimo na minimum - objašnjava proizvođač iz Gornjeg Milanovca.


Do 40 tona po hektaru

Sam lokalitet, Gornji Milanovac i kompletan takovsko-rudnički kraj je, kaže, pogodan za uzgoj ove voćarske kulture.

- Ovo je jedan brdsko-planinski predeo gde vegetacija u odnosu na neke druge krajeve poput Vojvodine kasni do 15 dana. Srednje godišnje temperature su od sedam do 11 stepeni. Imamo veliku količinu padavina, vetrovi su retki i slabi, relativna vlažnost vazduha se kreće od 75% do 80% i jako pogoduje malini - pojašnjava Andrić.

Prinosi se, dodaje, kreću i do 40 tona po hektaru. Sav rod planira da, sa kolegama, plasira u malom pakovanju od 125, 150 ili 250 grama.

- Konzumna malina ne podnosi naknadno premeštanje iz jedne posude u drugu, tako da se bere i smešta u mala pakovanja. Do sada smo borovnicu izvozili u Englesku, Nemačku, Češku i Rusiju. Naš kupac iz Velike Britanije je podržao ovaj projekat i zainteresovan je da tulu medžik otkupi, a ovako upakovana bi još lakše pronašla put i do mnogih lanaca marketa i potrošača. Mislim da u Srbiji možemo da ostvarimo 4 EUR po kilogramu, a da na stranom tržištu dobijemo i višu cenu - nada se Andrić i dodaje da je u planu i otvaranje hladnjače sa pak centrom kako bi cela proizvodnja bila zaokružena, a na tržištu bi, očekuje, trebalo da se pojave sledeće godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.