NavMenu

Godišnja zarada od proizvodnji buradi u Modrici kod Kruševca oko 100.000 EUR - Izvoz širom sveta

Izvor: RTS Subota, 31.10.2020. 13:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / leohau)Ilustracija
Srpska šljivovica, francuski konjak i australijsko vino možda imaju nešto zajedničko - burad proizvedenu u Modrici kod Kruševca. To selo ispod Jastrepca čuveno je po pinterima, burad se pravi u više od 20 zanatskih radionica i izvozi širom sveta.

Pod istim krovom četiri generacije, devetočlano domaćinstvo Cvetkovića. Svi žive isključivo od bačvarsko-kačarskog zanata. Nikola i Aleksandar su među najmlađim pinterima u Srbiji.

- Posao ima dosta veliku perspektivu, ali mladi ljudi se ne odlučuju za njega, jer je fizički malo težak, puno je mašinskih operacija koje se ne uče lako i brzo - kaže Nikola Cvetković.

- Hrast, najbolji je hrast kitnjak. Njega nabavljamo sa Jastrepca, pošto nam je tu dostupan, blizu je našeg sela -dodaje Aleksandar Cvetković.

Cvetkovići mesečno naprave oko 70 buradi, zapremine od pet do 600 litara. Ranije su svoje proizvode prodavali po republikama nekadašnje Jugoslavije, a poslednjih sedam godina izvoze širom sveta.

- Krenulo je, otvorilo se tržište na zapad, čak i taj istok i Rusija ide, ide i Australija - ističe Dušan Cvetković.

Burad iz Modrice tražena su i na probirljivom francuskom tržištu. Svako treće bure iz ove zanatske radionice se izveze, od čega je godišnja zarada oko 100.000 EUR. Porodični posao započeo je deda Krana pre 70 godina.

- Na vatru se isto svijalo i pre i sad. E sad, mašina je ubrzala proizvodnju. Deljalo se pre ručno. Praviš bure za tri dana, a sad za dan - objašnjava Hranislav Krana Cvetković.

Od proizvodnje buradi u Modrici živi i porodica Lazarević, čiji su proizvodi postali brend širom Evrope.

- Iz šume kupimo trupac, to izrežemo, osušimo, mora a odleži na kiši, suncu, na snegu, da se osuši bar dve godine -naglašava Dragiša Lazarević.

- To je tradicija, već možda 500 godina - zaključuje Milovan Lazarević.

Za pintere ne postoji škola, to je zanat koji se uči od majstora i vekovima prenosi sa kolena na koleno u Modrici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.