NavMenu

Cena od 3 EUR za kilogram semena tikve golice donosi zaradu

Izvor: Dnevnik Sreda, 07.10.2020. 11:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
U plodoredu poljoprivred­nog gazdinstva Roberta Saboa (51) iz Novog Kneževca na stotinu katastarskih jutara uz kukuruz i pšenicu, umesto suncokreta od pre pet godina ustalila se tikva golica, a povrh toga neguje se vernost začinskoj paprici.

Ubiranje plodova tikve golice je upravo obavljeno na 30 jutara. Prve godine Sabo je krenuo u proizvodnju semena bundeve sa ljuskom, ali se preorijentisao i plodored obogatio setvom tikve golice jer ima potražnje za semenom od domaćih prerađivača ulja i drugih proizvoda.

- Opredelili smo se da umesto suncokreta sejemo tikvu golicu zato što toliko ne iscrpljuje zemlju, a kad po jutru rodi 300 kilograma semenki to je ravno dobrom rodu kukuruza. Treba zadržati neki plodored da bi se na kraju dobro izašlo iz igre, pošto posle bundeva rod kukuruza je bio veći za jednu tonu nego posle suncokreta. Sve to treba uzeti u obzir kod svođenja računice i zarade, ali i sve treba uraditi kako uzgoj bundeva zahteva - kaže Robert Sabo.

Objašnjava da se setva tikve golice obavlja početkom maja za Đurđevdan, sa razmakom između redova od 140, dok je u redu razmak između biljaka 41 centimetar, tako da po hektaru treba da bude 18.000 biljaka. Posle nicanja odmah je potrebna međuredna obrada, pratiti da li usev napadaju vaši i boriti se protiv korova.

Rod je uspeo da se ubere zahvaljujući i partnerima iz Trešnjevca, koji raspolažu odgovarajućom mehanizacijom, kombajnom za sakupljanje plodova, njihovo drobljenje i vađenje semena, tako da sa njive, do sušare u dvorište stižu samo sveže semenke. Posle sušenje semena u sopstvenoj režiji, ono ide u Bečej na čišćenje od primesa, opne i komadića bundeve koje treba odvojiti.

- U početku smo pokušali da ručno na stolu očistimo semenke od primesa, ali se ispostavilo da je to pipav i dug posao. Ulaganja je pre nekoliko godina bilo za sušaru, za šta smo koristili i podsticajna pokrajinska sredstva, ali uvideo sam da nema smisla ulagati u kombajn, kad već ima u Trešnjevcu i ima mo­gućnost za saradnju da svako uradi svoj deo posla, pa tako uslužno obavimo i čišćenje semena koje profesionalno odrađuju u Bečeju. Moralo bi se ulagati mnogo novca, da bi sve uradili u našem gazdinstvu, jer bi se uloženo teško i sporo vratilo - smatra Sabo.

Domaćin iz Novog Kneževca se pre desetak godina bavio i tovom 40 junadi u turnusu, ali je odustao kada je uvideo da nema računice, pa je na tom mestu uložio u sušaru za seme tikve golice.

- Ove sezone je u proseku rodilo 330 kilograma semena po jutru, u zaisnosti od preduseva. Bolji prinos bio je na parcelama gde je prethodne godine bio isti usev i industrijska paprika, a ispod proseka posle je rodilo na parceli posle kukuruza. Za ovogodišnji prosečan prinos bih potpisao svake godine, jer je sasvim solidan, jer donosi dobit kao dobar rod kukuruza od šest tona po jutru. Međutim, ja vidim fantaziju i potencijal u proizvodnji tikve golice, jer je dobar i zahvalan usev. Zarada nije jako velika, ali seme tikve golice vredi proizvoditi, jer za njim ima potražnje na tržištu i cena od 3 EUR za kilogram, koja se sada postiže je solidna i obezbeđuje zaradu - predočava Sabo.

Proizvodnja semena tikve golice prethodnih godina se bila razmahnula, ali mnogi su odu­stali i Robert Sabo je jedini u Novom Kneževcu koji je zadržao u plodoredu i odlučan je da se njome bavi i nadalje.

Sabo se opredelio da ne ugovara proizvodnju kojom se bavi, jer kako kaže, procenjuje da i ako potpiše ugovor sa nekim otkupljivačem ili prerađivačem sav rizik je njegov.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.