NavMenu

Arteski bunari na severu Bačke neiskorišćeni turistički potencijal

Izvor: RTS Četvrtak, 27.08.2020. 10:26
Komentari
Podeli
(Foto: RTS/screenshot)
Arteskih bunara ima u okolini svakog naselja u Vojvodini. Na đermovima i ovakvim bunarima nekada su se pojila stada, a u okolini Kanjiže već godinama služe i kao mesta gde je moguće pronaći osveženje od vrućine i gradske vreve.

U mestu Vojvoda Zimonjić kod Kanjiže pet arteskih bunara već godinama privlače pažnju i kao mesta za kupanje i odmor. Izgrađeni pre 117 godina, ovi bunari i danas nude jedinstven izlet u prirodu van gradske vreve.

Tokom leta ove arteske bunare kao mesto gde se može naći osveženje od vrućina dnevno poseti nekoliko stotina građana. Lekovita voda kod Jaraša izvire sa dubine od 265 metara, a i blato se koristi za reumatske i dermatološke probleme.

Lokalno udruženje mladih Vemsikal već godinama učestvuje u sređivanju lokaliteta. Gradi se svlačionica, ograda i sređuje okolina bunara.

- Ovaj kamp ukupno okuplja oko 18, 19 ljudi, a sada radimo na smene. Tako da po jedna smena podrazumeva devetoro ljudi čisto zbog ovih regulacija koje imamo i stanja koje kovid prouzrokuje. Obično imamo veće kampove, dolaze iz regije, iz susednih država. Iz godine u godinu, mislim da ima sve veći odjek - kaže Laslo Vigi, koordinator kampa Vemsikal iz Kanjiže.

Omladinski kamp i akcija očuvanja arteskih bunara kod Kanjiže nazvano je Vojvođanska moba, a u projekat je uključeno i republičko Ministarstvo omladine i sporta.

Nekadašnji pašnjaci postali su tako odrednica turista i zanimljivo mesto gde se na neobičan način može doživeti ravnica severa Bačke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.