NavMenu

Mikro bilje iz Apatina pronalazi svoje kupce - Urbani uzgoj, bez velikih ulaganja

Izvor: RTV Četvrtak, 27.08.2020. 09:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: avemario/shutterstock)Ilustracija
Za mikro bilje kažu da je ishrana budućnosti. Uzgajanje kod nas nije dovoljno razvijeno, niti je u ishrani zastupljeno. Osim finansijskih benefita, biljke iz mikro vrta su dobre za zdravlje, a njihova proizvodnja ne zauzima mnogo prostora.

Posle više poslova i zanimanja koja je promenila, Snežana Petrović iz Apatina se pronašla u uzgajanju mikro povrća i klica, a od desetak vrsta koje uzgaja, favorit joj je brokoli. Snežana ističe da su ljudi naviklli na uobičajeno sezonsko povrće, pa najčešće pitaju kako se bilje priprema i koristi u ishrani. Mikro bilje se termički ne obrađuje i zbog toga za ovo povrće važi mišljenje da je riznica vitamina, vakana i minerala.

Uzgajanje mikro bilja i klica je za Snežanu glavni motiv u održavanju zdravog načina svakodnevne ishrane. Ona je jedna od malobrojnih preduzetnica u Apatinu i okolini koja se u svom gazdinstvu upustila u ovakav način povrtarske proizvodnje. Uzgajanje je urbano, bez hemijskih tretmana, ne zauzima mnogo prostora, ulaganja nisu velika, ali se rast bilja mora konstantno pratiti.

- Moj prvi susret sa mikro biljem bio je u Beču, gde sam živela dve godine. Kod njih sam videla da se mikro bilje koristi u svakodnevnoj ishrani. Oni redovno bilje pošišaju i odmah stave na gotovo jelo, to je njihova dnevna doza vitamina. Meni se sve to jako dopalo, zainteresovala sam se. Kada sam se vratila u Srbiju, prvo što sam uradila bilo je da potražim semena i počela da proizvodim za sebe i svoju porodicu, a tako je moja priča krenula dalje sa proizvodnjom mikro bilja - rekla je Snežana.

Nakon sadnje, mikrobilje raste od pet do 14 dana, a onda se makazama seče nekoliko milimetara iznad površine zemlje i spremno je za ishranu.

- Obilje vitamina je višestruko u njima. Mikro bilje je koncentrat velike biljke i time ima bogatsvo vitamina i minerala - dodala je ona.

Deca su sve češći gosti u Snežinoj mikro bašti.

- Deca bi trebalo da se hrane zdravo, a kada mi se nešto gricka ja grickam mikro bilje. Takođe, volim da dođem ovde i jedem ovo bilje, mama mi sprema - rekla je Dunja Miletin, a Marko Krec je dodao:

- Kada sam umoran i dođem kući sa treninga svakog dana za večeru jedem mikro bilje.

Od kada je Snežana počela sa proizvodnjom klica i mikrobilja, kupaca je sve više, pa je u planu proširenje proizvodnje. Osim redovnih mušterija iz okoline, sve više porudžbina stiže iz Novog Sada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.