NavMenu

Kornišoni iz Gospođinaca imaju garantovanu cenu i siguran otkup - Nedostaju temeljni radnici

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 20.08.2020. 09:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Max Maier/shutterstock.com)Ilustracija
U Gospođincima, u opštini Žabalj, ali i u drugim mestima u pokrajini, počela je berba krastavaca kornišona, koje konzervirane kao kiselu salatu jedemo tokom zime.

Međutim, oni s gospođinačkih njiva neće završiti u našim teglama već u zemljama EU, pošto će sa svih 50 hektara pod sistemom za navodnjavanje kap po kap, koliko je početkom aprila posejano na oranicama u Gospođincima, otići direktno na preradu u fabrike u Nemačkoj, Austriji i drugim evropskim zemljama.

U Gospođincima već osmu godinu preduzeće Agroprodukt organizuje proizvodnju animiranjem povrtara da gaje krastavce i zarađuju, i tako podstiče domaći izvoz tog svežeg povrća, jer je ovdašnja prerađivačka industrija slabo razvijena.

Prosečan prinos po hektaru treba da bude oko 100 tona, ali vlasnik Agroprodukta Siniša Mutić kaže za Dnevnik da je sezona kornišona tek krenula i da će potrajati sve do kraja septembra, pa će se tek kada se branje završi, znati tačno koliko je bio težak rod po hektaru.

- Uočljivo je da je godina solidna i da su, a to je i najvažnije, povrtari zadovoljni otkupnom cenom na veliko, od 20 dinara do blizu 100 dinara kilogram. Кornišoni se razvrstavaju u sedam klasa i svaka klasa ima cenu. Oni najkraći su i najskuplji - objašnjava Mutić.

Po njegovim rečima, kada dođu s njive, kornišoni se sortiraju po klasama, pakuju i stavljaju u hladnjaču dok ne budu transportovani do krajnjih kupaca .

- Mada je epidemija, ne osećamo je – kaže Mutić, i dodaje da krastavci bez problema prelaze granicu i odlaze do fabrika na preradu:

- Transport se odvija uobičajeno i vozači na graničnim prelazima bez velikih zadržavanja prelaze carinu.

Garantovana cena i siguran otkup

Jedan od proizvođača kornišona Dejan Rončević iz Gospođinaca već petu godinu gaji krastavce i napominje da su ga je poslu privukli garantovana cena i siguran otkup, ali da je povrtarima značajno i što od Agroprodukta dobijaju sve da kornišoni budu po zahtevima evropskog tržišta.

– Agroprodukt obezbeđuje seme i seje krastavce, a tokom sazrevanja roda pruža i stručnu pomoć, pa smo u tom pogledu sigurni da tokom vegetacije napreduju onako kako strani kupci traže - istakao je Rončević.

On je kazao da bi rado proširio proizvodnju krastavaca, ali da ga u tome sputava nedostatak sezonskih radnika.

– Ima radne snage i u tome ne oskudevamo u Gospođincima, ali trebaju nam temeljni radnici, jer branje mora biti sveobuhvatno, da se plodovi ne bi sakrili ispod listova, jer za samo 48 časova prerastu i ti predugački su znatno jeftiniji i povrtarima umanjuju zaradu - dodaje.

Setva kornišona stagnira

Agronom Tihomir Savamun, koji daje stručnu pomoć povrtarima, kaže da setva kornišona stagnira, ne samo u Gospođincima već i u drugim mestima, i da ima više razloga zašto je tako.

- Prvi je što povrtari strepe da li će naći na desetine i desetine vrednih berača, jer oni predstavljaju važan lanac u tom poslu, zatim se pribojavaju da li će uspeti u proizvodnji, pošto treba ogromno znanje i trud da bi se dobio kornišon ekstrakvaliteta. Uoči ovogodišnje setve već je počela epidemija i bilo je hladnije vreme, što je povrtare, takođe, odvratilo od zasnivanja setve na većim površinama - ističe Savamun.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.