NavMenu

Ideju o kozjim sirevima iz Pariza i Londona ostvario u Bečeju - Poljoprivredno gazdinstvo Demeter planira proširenje proizvodnje

Izvor: RTV Subota, 25.07.2020. 10:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Yeko Photo Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon što je nekoliko godina proveo u inostranstvu radeći u ugostiteljstvu, Janoš Demeter je rešio da se vrati u rodni Bečej, osnuje porodicu i okrene se poljoprivredi. Pre dve godine je osnovao poljoprivredno gazdinstvo Demeter i počeo da uzgaja francuske alpske koze, a ubrzo zatim i da proizvodi sireve od kozjeg mleka. ...

Ideja se, kaže Janoš Demeter, rodila dok je radio u elitnim restoranima i hotelima u Parizu i Londonu, gde je imao priliku da okusi različite vrste sireva.

Isprva je isprobavao različite recepte, da bi danas svojim kupcima mogao da ponudi najkvalitetnije kozje sireve, napravljene isključivo od mleka ove životinje.

- Prvo sam krenuo sa mladim sirom, koji je najjednostavniji za proizvodnju. Kasnije sam nabavio recept za polutvrdi i dimljeni sir. Ko god ih je probao hvalio ih je, svima se svidelo. Dimljeni sir je naš zaštitni znak, najviše njega prodajemo. Sad smo počeli da proizvodimo i malo zreliji mladi sir u maslinovom ulju sa začinima. Svi proizvodi su isključivo od kozijeg mleka. Ništa ne dodajemo, nikakve aditive, osim sirila koje je neophodno i po potrebi soli - saopštio je Janoš Demeter, poljoprivredno gazdinstvo Demeter Bečej.

Janoš danas vodi brigu o 20 muznih grla i dvadesetak jarića. Njegovo stado koza dnevno u proseku daje oko 55 litara mleka, a sledeće godine planira da udvostruči proizvodnju i uvrsti nove proizvode.

- Sledeće godine hoćemo da uvrstimo jogurt, kiselo mleko, kefir i još neke vrste sireva - dodao je Janoš.

To za sobom povlači i dodatne investicije, koje će, nada se, u narednom periodu uspeti da realizuje uz pomoć podsticaja države.

- U narednih pet godina planiramo da imamo oko 100 muznih grla, da proizvodnju preselimo na salaš u okolini Bečeja. Takođe, u planu nam je i mini mlekara, jer trenutno sve proizvodimo u kućnim uslovima. Ako iduće godine budemo duplirali brojno stanje trebaće nam takva prostorija, mini mlekara - rekao je Janoš.

Privilegiju da probaju i uživaju u sirevima poljoprivrednog gazdinstva Demeter, za sada imaju samo Bečejci, budući da naš domaćin svoje proizvode izlaže i prodaje na lokalnoj gradskoj pijaci. Ipak, sigurno će cenjeni i zdravi delikatesi poput ovih, ubrzo pronaći put do većeg tržišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.