NavMenu

Bruto zarada od proizvodnje sadnog materijala oko 100.000 EUR po hektaru

Izvor: Tanjug Četvrtak, 09.07.2020. 16:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: roibu/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar Milan Krkobabić ocenio je da Srbija ima velike neiskorišćene resurse za znatno povećanje proizvodnje kvalitetnog sertifikovanog sadnog materijala, koji mogu da je vrate na slavnu poziciju velikog izvoznika, kao kada je samo na rusko tržište izvozila lozne kalemove za oko 30 mil USD godišnje.

Tim povodom Nacionalni tim za preporod sela Srbije pozvao je sve građane i povratnike da osnuju poljoprivredno gazdinstvo, a zatim da se udruže u kalemarsku zadrugu i konkurišu za podsticajna sredstva u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela".

Krkobanić je rekao i da će zainteresovane organizovati i posetu Zemljoradničkoj zadruzi Euro Duo Kalem, kod Kruševca, koja na 18 hektara proizvede i uglavnom izveze više od milion sadnica jabuka, krušaka, šljiva, trešanja u Gruziju, Kazahstan, Tadžikistan, Uzbekistan i Kirgistan.

Predstavnci zadruge napravili su kalkulaciju za proizvodnju na jednom hektaru i dodali da je očekivana bruto zarada od proizvodnje sadnog materijala na toj površini oko 100.000 EUR.

Na toj površini, kako kaže direktor Dejan Miladinović može da se proizvede oko 70.000 voćnih sadnica ili 150.000 loznih kalemova.

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Krkobabić i akademik Dragan Škorić predložili su povratnicima da novac ulože u proizvodnju sadnog materijala i dodali da je podizanje zasada sa kvalitetnim sadnim materijalom najvažniji faktor za brže unapređenje voćarstva i vinogradarstva.

Izvoz sadnog materijala dostigao vrednost od 27,9 mil USD

Tokom 2018. godine Srbija je od izvoza sadnog materijala ostvarila 17,3 mil USD dok je uvoz iznosio 16,8 mil USD. Prošle godine izvoz je značajno porastao i dostigao vrednost od 27,9 mil USD, dok je uvoz smanjen na 10 mil USD.

Najviše loznog sadnog materijala izvezeno je u Azerbejdžan, Moldaviju i Ukrajinu i delom u bivše republike SFRJ, sadnice voća u Nemačku, Dansku, Holandiju i Rusiju.

Dodali su da u Srbiji ima oko 1.000 proizvođača, prometnika i uvoznika sadnog materijala voćaka i vinove loze

Krkobabić navodi da postoji realna mogućnost za povećanje proizvodnje sadnog materijala namenjena izvozu i preporučuje da će kalemari biti uspešniji ako se udruže.

Kalemljene sadnice po 8 EUR

Profesor Zoran Keserović misli da Srbija nije dovoljno uradila na unapređenju tehnologije proizvodnje kvalitetnog sadnog materijala, a pogotovo kod jagodastih vrsta što ima za posledicu smanjenje prinosa i pojavu nekih oboljenja i predlaže da se uspostve procedure za stvaranje i održavanje sortno čistog i zdravog sadnog materijala, kao i njegovo dalje umnožavanje, kategorizaciju i promet.

Akademik Dragan Škorić kaže da će proizvođače organizovano voditi u Italiju, Francusku, gde će na licu mesta biti osposobljeni da uspešno učestvuju u oštroj tržišnoj utakmici - da kalemljene sadnice prodaju po 8 EUR, a ne po 1-3 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.