NavMenu

Leska odličan izbor za mlade voćare - Pun rod za 10 godina, aktuelna cena 1.400 dinara

Izvor: Novosti Petak, 26.06.2020. 10:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kuvona/shutterstock.com)Ilustracija
Malo je mladih ljudi koji svoju budućnost pronalaze u ostanku na selu, a Stefan Bogdanović (27) iz Popovca kod Paraćina, jedan je od njih. Ekonomista po struci, pre nešto više od tri godine na tri hektara zasadio je hiljadu stabala leske, a ima i hektar pod šljivama i 40 ari vinograda.

Razmišljajući kako da postane dobar voćar, odlučio je da uči iz svih izvora koji su mu bili dostupni. Proizvodnja lešnika rezultat je saznanja da tog koštičavog voća ima malo na srpskom tržištu.

Sa druge strane, lešnik je izuzetno tražen, kaže Stefan, pre svega jer je zdrav. Zbog omega tri masnih kiselina nutricionisti ga posebno preporučuju.

- Želeo sam da se vratim iz Beograda kući, a lešnik mi se dopao, jer je deficitarno voće. Moji roditelji su imali neko imanje u Popovcu koje nismo obrađivali, pa sam krenuo sa 70 ari. Dogurao sam do tri hektara i još toliko sam kupio takođe da zasadim lesku, ali nisam još. Najviše zbog finansija. Zasad imam 1.000 žbunova koji su još u razvoju. Leska je inače žbun, raste četiri-pet zasebnih stabala od kojih se formira krošnja. Tek naredne godine očekujem prvi rod, tako da ulaganja još nisu počela da se vraćaju. Aktuelna cena lešnika je 1.400 dinara za kilogram, tako da kad stigne prvi prinos neće biti više problema - kaže ovaj mladi i ambiciozni voćar.

Dodaje da održavanje voćnjaka zahteva prilične troškove svake godine, za međurednu obradu zemljišta, uništavanje korova, đubrenje, prskanje.

Sertifikovane sadnice i opremu za navodnjavanje je kupio uz pomoć državnih subvencija, osim za jednu parcelu sa 350 leski.

- Pun rod očekujem tek u 10. ili 11. godini od sadnje. Po stablu, to je od 8 do 12 kilograma lešnika. S obzirom na to da će to biti solidna količina sa tri hektara, neću moći sve odmah da prodam, ali lešnik može da se nabere i da stoji i do dve godine. Stajanjem ne gubi na kvalitetu ako je adekvatan prostor za skladištenje, što je odlično - kaže Stefan.


Uzgoj leske u trendu

U Srbiji je uzgoj leske sve aktuelniji, a neki počinju i preradu, pa se tako pravi hladno ceđeno presovano ulje, brašno od lešnika, različiti keksovi. Ima proizvođača koji pokušavaju da naprave svoj brend, ali o tom potom, kaže Bogdanović, dodajući da ima vremena.

Trenutno mu je najvažnije da plantaže leske počnu da rađaju i donose prihod, te da zasadi još tri hektara, koje je takođe namenski kupio. Za ovu granu voćarstva Stefan se svakodnevno edukuje kako iz knjiga i sa interneta, tako i što se savetuje sa iskusnijim lešnikarima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.