Izvor: agrosavjet.com | Utorak, 07.04.2020.| 19:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova vrsta jagoda sa ukusom ananasa - Pajnberi bobice imaju slatkastu aromu i lako se uzgajaju

(Foto: YouTube/Screenshot)
Da li ste ikad videli bijele jagode? Njihovo ime je Pineberry. Ovo je bobica koja podseća na jagode, samo sa belom kožom i crvenim semenkama.

Porodica Fragaria uključuje mnogo sorti jagoda, uključujući uobičajenu crvenu sortu. Bele jagode su rezultat rada holandskih uzgajivača i sve su popularnije u Evropi i SAD.

Pajnberi imaju slatkastu aromu i nežan ukus koji podseća na ananas, ali bez karakteristične kiseline. Ananas ni na koji način nije povezan sa ovom vrstom jagoda. To je samo slučajnost, mada njihovo ime u prevodu znači "ananas bobica".

Inače, 100 grama pajnberi jagoda sadrži 43 kalorije. Uz to, bobice sadrže kalijum, kalcijum, vitamin C i druge korisne elemente u tragovima. Kao i sve voće, sadrži prirodne šećere. Ako želite da smanjite unos ugljenih hidrata, najbolje je ne oslanjati se na ovu vrstu voća.

Uzgajanje pajnberi ananas-jagoda nije teško. Ovo je prelepa biljka, koja se lako razmnožava i pogodna je za gajenje u saksiji.

Sadnice su skupe, za jednu je potrebno izdvojiti oko 5-7 EUR, a prednost ove vrste je što se brzo širi. Rađaju od maja do avgusta, a berba je na svakih 10 dana.

Za gajenje belih jagoda nisu potrebni posebni tretmani, ni dodatno prskanje. Plodovi su nešto sitniji od crvenih i podsećaju na šumske jagode.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.