NavMenu

Sa jednog hektara zasađene evodije prikupi se oko 500 kolograma meda

Izvor: Agroklub Petak, 27.03.2020. 11:39
Komentari
Podeli
(Foto: Wikipedia / Gmihail)
Evodija, koja je u narodu poznatija kao pčelinje drvo ili "korejski bagrem", nije zahtevna za gajenje i lako se prilagođava svim podlogama. Dušan Novović, proizvođač sadnica evodije iz Velike Plane, ujedno je i pčelar, a na svom imanju uzgaja evodiju od koje dobija odlične prinose meda.

- Svrstana je u red šumskog drveća i veoma je otporna na uslove koji vladaju u gradu, poput zagađenja vazduha. Evodija može da naraste i do dvadeset metara visine. Njena kora je glatka i siva, a listovi su tamni, zeleni i sjajni i počinje da cveta tek posle četvrte godine. Odlična je letnja medonosna biljka koja pčelama daje nektar i polen u izobilju - kaže Novović.

Ovo drvo, prema njegovim rečima, koje u leto cveta punih mesec dana veoma je bogato polenom i pčele ga naprosto obožavaju. Otuda one sa samo jednog hektara zasađene evodije prikupe oko 500 kolograma meda. Med koji se dobija od evodije ima specifičan ukus za razliku od drugih i ne kristališe se.

On takođe dodaje da su plodovi evodije crveno-ljubičaste boje i sadrže jako sitne semenke. Tokom zime njeni plodovi ostaju na drvetu i služe kao hrana pticama stanaricama. Evodija je veoma otporna i na niske temperature. Toliko je imuna na hladnoću da joj ne mogu nauditi sve one koje se spuštaju do minus 18 stepeni.

- Za ove sadnice su najkritičnije prve tri godine i u tom periodu ih treba zaštititi od mraza. Ako se desi da tokom zime promrzne neka od njih, ne treba je odmah uništiti, jer će u proleće iznići novi izdanci iz korena promrznutog dela stabla i sa godinama ojačati - navodi Novović.

Sadnice se, kako ističe, sade na razmak od pet metara i na jedan hektar treba zasaditi oko 400 sadnica.

- Na otvorene površine sade se sadnice stare tri godine. Orezivanje se obavlja samo na mladoj biljci zbog postizanja željenog oblika krošnje i posle orezivanje više nije potrebno. Evodija se može uzgajati direktno iz semena koje se seje na jesen na jedan centimetar dubine, a zemlja se sabija i prekriva slamom radi održavanja vlage - podvlači Novović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.