NavMenu

Ana i Svetlana prave zimnicu i od toga izdržavaju porodice

Izvor: Priče sa dušom Četvrtak, 27.02.2020. 09:48
Komentari
Podeli
Ana Nikodijević i Svetlana Jovanović (Foto: Priče sa dušom / DeKovach)Ana Nikodijević i Svetlana  Jovanović
Svetlana Caca Jovanović (52) iz Gornje Trnave i Ana Nikodijević (40) iz Ovsišta pobednice su televizijskog serijala "Kuhinja moga kraja". Godišnje napune na hiljade tegli i flaša, a njihove porodice žive od prihoda od prodaje zimnice.

Svetlana je svoju slatku zimnicu prvi put publici predstavila na Oplenačkoj berbi, tradicionalnom festivalu koji se više od pola veka održava u oktobru u Topoli. Jedne godine je donela višnjevaču, orahovaču i kompote, i sve što je iznela "planulo" je za tren. Od tada Caca redovno ima svoj štand na ovoj manifestaciji, a turisti i redovni kupci iz cele zemlje dolaze kod nje u velike nabavke, piše portal Priče sa dušom.

- U međuvremenu sam počela da pravim program koji sam nazvala "za posebne potrebe", odnosno za dijabetičare i ljude koji neguju zdrav način života. Reč je o džemovima i matičnim sokovima bez dodatog šećera. Iscedi se sve što ima u voću i pasterizuje se. Protivnik sam konzervanasa, volim da radim kao nekad, starinski, a kvalitetno – kaže Caca, koja slatku zimnicu prodaje, a slanu poklanja.

Ana pravi i jednu i drugu i u javnosti je postala poznata po svojim kreativnim umećima kroz rezbarenu zimnicu.
Rezbarena zimnica (Foto: Priče sa dušom / DeKovach)Rezbarena zimnica

- Prodaju sam počela sticajem okolnosti, kada smo suprug i ja zatvorili piljarnicu. Tada sam preostalo povrće i voće pretvorila u zimnicu - kaže ona.


Seća se da je na nagovor sina izašla na Oplenačku berbu, a da je nakon reakcija mušterija počela i onlajn prodaju.

- Oko 90% se proda preko interneta, a ima i klijenata koji dođu direktno kod nas kući - navodi Nikodeijevićeva.

Svetlanini specijaliteti su sirupi i matični sokovi od svog voća, onako kako stižu sezonski: jagoda, višnja, kajsija, nektarina, kupina, malina, a tu je i neizostavan cvet zove, ali i pekmezi. Najtraženiji je program čistog voća, bez šećera.

Na Aninom štandu videćete raznovrsnu slanu i slatku zimnicu u teglama. Turšija, paprika, sirupi, džemovi, pekmezi, džemovi, slatka, kompoti, razne vrste salata, jednom rečju – kompletna zimnica.

Kažu da od ovog posla može da se živi, ali mora i dosta da se radi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.