Izvor: Priče sa dušom | Četvrtak, 27.02.2020.| 09:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ana i Svetlana prave zimnicu i od toga izdržavaju porodice

Ana Nikodijević i Svetlana Jovanović (Foto: Priče sa dušom / DeKovach)
Svetlana Caca Jovanović (52) iz Gornje Trnave i Ana Nikodijević (40) iz Ovsišta pobednice su televizijskog serijala "Kuhinja moga kraja". Godišnje napune na hiljade tegli i flaša, a njihove porodice žive od prihoda od prodaje zimnice.

Svetlana je svoju slatku zimnicu prvi put publici predstavila na Oplenačkoj berbi, tradicionalnom festivalu koji se više od pola veka održava u oktobru u Topoli. Jedne godine je donela višnjevaču, orahovaču i kompote, i sve što je iznela "planulo" je za tren. Od tada Caca redovno ima svoj štand na ovoj manifestaciji, a turisti i redovni kupci iz cele zemlje dolaze kod nje u velike nabavke, piše portal Priče sa dušom.

- U međuvremenu sam počela da pravim program koji sam nazvala "za posebne potrebe", odnosno za dijabetičare i ljude koji neguju zdrav način života. Reč je o džemovima i matičnim sokovima bez dodatog šećera. Iscedi se sve što ima u voću i pasterizuje se. Protivnik sam konzervanasa, volim da radim kao nekad, starinski, a kvalitetno – kaže Caca, koja slatku zimnicu prodaje, a slanu poklanja.

Ana pravi i jednu i drugu i u javnosti je postala poznata po svojim kreativnim umećima kroz rezbarenu zimnicu.
Rezbarena zimnica (Foto: Priče sa dušom / DeKovach)

- Prodaju sam počela sticajem okolnosti, kada smo suprug i ja zatvorili piljarnicu. Tada sam preostalo povrće i voće pretvorila u zimnicu - kaže ona.

Seća se da je na nagovor sina izašla na Oplenačku berbu, a da je nakon reakcija mušterija počela i onlajn prodaju.

- Oko 90% se proda preko interneta, a ima i klijenata koji dođu direktno kod nas kući - navodi Nikodeijevićeva.

Svetlanini specijaliteti su sirupi i matični sokovi od svog voća, onako kako stižu sezonski: jagoda, višnja, kajsija, nektarina, kupina, malina, a tu je i neizostavan cvet zove, ali i pekmezi. Najtraženiji je program čistog voća, bez šećera.

Na Aninom štandu videćete raznovrsnu slanu i slatku zimnicu u teglama. Turšija, paprika, sirupi, džemovi, pekmezi, džemovi, slatka, kompoti, razne vrste salata, jednom rečju – kompletna zimnica.

Kažu da od ovog posla može da se živi, ali mora i dosta da se radi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.