Izvor: Blic | Utorak, 18.02.2020.| 08:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dobra godina za rod grožđa - Vreme ide u prilog proizvođačima

(Foto: Lukasz Szwaj/shutterstock.com)
Od Svetog Trifuna, koji im je zaštitnik, vinogradari počinju sa rezidbom, dok vina iz prošlogodišnje berbe još uvek dozrevaju u buradima. Iako je poslednji rod na teritoriji cele Srbije bio slabiji, generalna ocena je da je kvalitet grožđa, a samim tim i vina, znatno bolji.

- Grožđe je bilo daleko bolje nego pretprošle godine, a čim je bilo dobro grožđe mora biti i bolje vino. Samo je pre dve godine bilo slično ovom, a možda je ovo i bolje. Prinos zavisi od toga kako se radi. Ja nisam pristalica velikog roda, za mene je važniji kvalitet i grožđa i vina. Ne vredi ako je količina velika, a da to nije kvalitet koji može da postigne dobru cenu - kaže Desimir Milinković, vinogradar iz Babine Luke koji na 2,5 hektara porodičnog domaćinstva gaji sorte moravu, traminac, sovinjon, merlo i prokupac.

U Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi kvalitet vina od prošlogodišnje berbe ocenjuju kao odličan, a tome je kumovala meteorološki "neobična" godina, sa blagom zimom, velikom količinom padavina tokom maja i sušnim periodom nakon juna – svim činiocima koji pogoduju vinovoj lozi.

- Iako smo imali manji rod za 25 do 30%, ubrano grožđe je bilo izuzetnog kvaliteta, sa 22 do 25% šećera što je dalo dobra, puna, harmonična vina, sortnog ukusa. Vino se pravi u vinogradu, odnosno kakav je kvalitet grožđa i od toga kakvo grožđe napravite u vinogradu zavisi kakvo će vino biti nakon šest meseci u buretu. Naše vinogradarstvo i dalje ide sporim, ali sigurnim koracima, čak je i država najavila ozbiljna ulaganja u ovu oblast - kaže Jovan Milinković, savetodavac za voćarstvo.

Na početku nove rezidbe, vinogradari mogu da budu zadovoljni jer je i tekuća zima blaga, a prethodila joj je lepa jesen pa su vinogradi, kako ocenjuje naš sagovornik, dobro pripremljeni ušli u novu sezonu.

- Ako generalno posmatramo, sada imamo vinovu lozu koja je u izuzetno dobroj kondiciji i spremna je za rezidbu koju bi trebalo da završimo za nekih mesec dana. Iako je bilo suvo, zemljište je jesenas obrađeno, što se ipak dobro pokazalo. Svi vinogradari koji su uradili duboku obradu, na 15 do 20 centimatara po sredini reda, napravili su pravi potez i to je najbolje što su mogli da urade da bi se bar deo jesenje i zimske vlage akumulirao u
zemljište i došao do korena - navodi Milinković.

Osim dobrih vremenskih uslova, vinogradari bi trebalo da imaju i nešto bolje nansijske uslove ove godine - ministar finansija Siniša Mali najavio je da je država za razvoj vinogradarstva u 2020. godini izdvojila 8,9 mil EUR, što je tri puta više nego protekle godine. To je, pre svega, namenjeno kao je objasnio za promociju, zasade i subvenciju.

Uskoro bi trebalo da usvojena i Strategija razvoja vinarstva i vinogoradarstva Srbije do 2030. gde će biti defnisani ciljevi i putkaz za rast ove industrije, dodao je ministar.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.