NavMenu

Privatni ribnjak unosan biznis - Pastrmka i solotuša sve češće na srpskoj trpezi

Izvor: Glas zapadne Srbije Četvrtak, 06.02.2020. 12:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Christian Kohler/shutterstock.com)Ilustracija
Sreten Tošić iz Solotuše kod Bajine Bašte ribarstvom je počeo da se bavi 2013. godine - na porodičnom imanju je, sa sestrićem koji je nažalost preminuo sagradio ribnjak za proizvodnju pastrmke. Vodom iz Solotuške reke snabdeva se 12 bazena uz jedan manji koji služi za prihvat mlađi. Kapacitet ribnjaka je od 25 do 30 tona kada su hidrološki dobre godine, što se ne može reći za 2019. kada je bilo nedovoljno padina.

- Reka je pogodna za ribnjak iz više razloga, nemamo nekih zagađivača, 1.000 metara ima do izvora. Iznad nas ima još jedan ribnjak manjeg kapaciteta, imam dobru saradnju sa kolegom Draganom koji me obavesti uvek kada čisti svoj ribnjak, da ja ne bih u to vreme hranio ribu. Inače, voda se koristi za vodosnabdevanje Bajine Bašte, tako da je čista. Ono o čemu bi jedino trebalo povesti računa je naselje Tara, jer se sliv Kaluđerskih bara sliva ovde, tako da se pojavljuju fekalije na samom izvoru kada su suše. Ranije smo bezuspešno intervenisali, lokalni ekolozi treba da povedu računa oko septičkih jama da bi se kontrolisalo njihovo pražnjenje i sve ostalo - rekao je za TV 5 vlasnik ribnjaka Solotnik Sreten Tošić.

Pastrmka i solotuša plasira se širom Srbije, najviše u Novi Sad, Beograd, Kruševac i Suboticu. Hrana za ribu nabavlja se iz uvoza, a presudan je kvalitet.

- Uradili smo jedno postrojenje za tečni kiseonik, jer, kad su velike suše a ima vode, onda se smanjuje nivo kiseonika u vodi. Razmišljam i o proširenju da bih radio i preradu ribe, čak i o nekom mrestilištu, jer mi najviše sredstava odlazi za mlađ. Prošle godine sam bušenjem bunara našao 20 metara vode koja će poslužiti u slučaju da bude donacija za razvoj preduzetništva, hrane i ribe koju obećavaju godinama, uzimajći u obzir i da je riba deficitarna na našem tržištu - dodao je Tošić.

Pored Sretena na ribnjaku rade i dva stalna zaposlena radnika.

- Na ribnjaku su pripravni 24 sata, moraju da ga obilaze i u toku dana i u toku noći, pogotovo kad su kiše da ne bi došlo do začepljenja. Mnogo treba rada, ali velika su i ulaganja.

Najviše ribe se prodaje na samom ribnjaku, a konzumna pastrmka isporučuje se preduzećima koja prerađuju, filetiraju i slično. U planu je i nabavka vozila za transport i plasman proizvedene pastrmke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.